ΑΘΗΝΑ
16:05
|
04.12.2021
Ήταν 72 ετών – Τον αποκαλούσαν “στρατιώτη της Δημοκρατίας” στη χώρα του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος του Μαλί, Αμαντού Τουμανί Τουρέ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 1991 με πραξικόπημα και ανατράπηκε το 2012 από ένα άλλο πραξικόπημα.

Ο Αμαντού Τουμανί Τουρέ πέθανε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταβεί μετά από μια επέμβαση καρδιάς στην πρωτεύουσα Μπαμακό του Μαλί. Στη χώρα του τον αποκαλούσαν “στρατιώτη της Δημοκρατίας” διότι ανέτρεψε το 1991 με πραξικόπημα τον τότε στρατιωτική ηγέτη της αφρικανικής χώρας, Μουσά Τραορέ, αλλά το επόμενο έτος προκήρυξε εκλογές. Ήταν επίσης ευρύτερα γνωστός με τα αρχικά του ονόματος “ΑΤΤ”.

“Ο ATT, υπήρξε σημαντικός φορέας της δημοκρατίας στο Μαλί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου κράτους μας”, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Μπα Ν’ Ντο.

Στις εκλογές του 2002 ο Τουρέ εξελέγη με ποσοστό 65% και επανεξελέγη το 2007 για μια ακόμα πενταετία που ήταν και η τελευταία του στην προεδρία του Μαλί. Απογοητευμένα μέλη του στρατού κατέλαβαν την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Μάρτιο του 2012, αναγκάζοντας τον Τουρέ να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα.

Είχε κατηγορηθεί για διαφθορά αλλά ότι είχε συμβάλει στο να πέσει το βόρειο Μαλί στα χέρια μαχητικών τζιχαντιστών που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο Αλ Κάιντα.

Ο Αμαντού Τουμανί Τουρέ  είχε εκδιώξει από την εξουσία τον Μουσά Τραορέ, ο οποίος πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 83 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα