ΑΘΗΝΑ
10:06
|
18.05.2024
Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν στην έξοδο του προεδρικού μεγάρου στην Τουρκία, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν στην έξοδο του προεδρικού μεγάρου στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ και έναν βουλευτή του Καλού Κόμματος, ο γαμπρός του Ερντογάν και παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ πιάστηκε στα χέρια με τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ! 

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Σάββατο το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας προκειμένου ο τελευταίος να τον ενημερώσει για την οικονομία της χώρας.

Ο Αγκμπάλ δήλωσε στον Ερντογάν ότι δεν υπάρχουν συναλλαγματικά αποθέματα και ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τον Αλμπαϊράκ, στο προεδρικό μέγαρο για εξηγήσεις.

Ο Αλμπαϊράκ εμφανώς εξοργισμένος με τον νέο κεντρικό τραπεζίτη, καθώς ήθελε άλλον στη θέση του, βγήκε εκτός εαυτού με αποτέλεσμα στην έξοδο του προεδρικού μεγάρου να πιαστούν στα χέρια!


Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι καλές. Ο Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, και ο Αλμπαϊράκ είχε καρατομήσει όλους τους συνεργάτες του όταν τον διαδέχθηκε. 

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο Reuters, ο Ερντογάν προετοίμαζε τον πρώην επιχειρηματία, τον 42χρονο γαμπρό του, ως μελλοντικό ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και πιθανώς ως διάδοχό του και ο Αλμπαϊράκ προτιμούσε κάποιο άλλο πρόσωπο στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, αν και στην ανάρτησή του στο Instagram, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του, επικαλέστηκε λόγους υγείας.

“Ο Ερντογάν είχε επενδύσει πολλά στον κ. Μπεράτ, εκνευρίζοντας ακόμη και πολλούς υπουργούς και γραφειοκράτες”, ανέφερε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, προσθέτοντας ότι ο Αλμπαϊράκ αναμειγνυόταν και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας.

Η αποχώρηση του Αλμπαϊράκ μπορεί να θέσει σε κίνηση έναν ευρύτερο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και του προσωπικού της προεδρίας, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της συμβουλευτικής Τeneo, Βολφγκάνγκο Πίκολι, η εξέλιξη συνιστά πολιτικό πρόβλημα για τον Ερντογάν, ο οποίος “ξόδεψε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την προώθηση του Αλμπαϊράκ εντός του κόμματος, δίνοντάς του άνευ προηγουμένου εξουσίες και επιρροή -και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποξενώσει πρόσωπα-κλειδιά μέσα στο AKP”.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα