Όταν σκάει ένα μπαλόνι, ο ήχος που παράγεται είναι πιο δυνατός ακόμη και από έναν πυροβολισμό, διαπίστωσαν καναδοί επιστήμονες, οι οποίοι αποτύπωσαν τα συμπεράσματα τους στην επιθεώρηση Canadian Audiologist.
Οι ειδικοί λένε ότι το επίπεδο του ήχου που αντέχουν για ώρες τα αυτιά μας είναι κάτω από 85 ντεσιμπέλ (db), ενώ το μπαλόνι που σκάει παράγει ήχο της τάξης των… 168 db!
Ένα 12άρι κυνηγετικό όπλο παράγει 165 db, μία βροντή 120 db, η σειρήνα του ασθενοφόρου 120 db, το αλυσοπρίονο 116 db, η μεγάλη κίνηση στους δρόμους 78 db και η ηλεκτρική σκούπα 75 db.
Ας αναλογιστούμε τι θα γίνει όταν το μπαλόνι είναι εργασιακό και το περιεχόμενο του, κοινωνικά τοξικό…
Ήδη, έχει συμπληρωθεί ένα εννεάμηνο από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, έχει μετατραπεί σε αυτό το επικίνδυνο μπαλόνι.
Και φουσκώνει…
Με αμφισβητούμενες διαβεβαιώσεις αρμοδίων, έκτακτα μέτρα, μειωμένους μισθούς, περιορισμένα δικαιώματα, ημιαπασχολούμενους να ακροβατούν επικίνδυνα μεταξύ εργασίας και ανεργίας, εργαζόμενους σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τη φτώχεια και ευχολόγια.
Και φουσκώνει…
Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μπορεί (όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις με την στατιστική προσέγγιση) να αφήνουν περιθώρια ερμηνειών και παρερμηνειών.
Ωστόσο, με μια προσεκτική ματιά ακόμη και ο στοιχειωδώς εξοικειωμένος μπορεί να καταλάβει ότι η αγορά εργασίας στην χώρα μας, έχει ήδη φουσκώσει επικίνδυνα.
Και μάλιστα, χωρίς να μπορεί κάποιος να συνυπολογίσει τις συνέπειες του νέου lockdown, δεδομένου ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν τις εξελίξεις έως και τον Οκτώβριο…
Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το δεκάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφεται θετικό πρόσημο κατά τουλάχιστον 41.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται σαφέστατα στο γεγονός ότι λόγω των μέτρων παρατηρείται γενικότερο “πάγωμα”, καθώς οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 648.562 και οι απολύσεις περιορίστηκαν κατά 607.513
Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Με την επιστροφή της χώρας στην πολυθρύλητη “κανονικότητα”, οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις δεν θα γίνουν;
Ή μήπως οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν στις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις που δεν πραγματοποίησαν;
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το τρίτο δυσμενέστερο ισοζύγιο απασχόλησης δεκαμήνου από το 2013, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχε σημειωθεί και το αρνητικό ρεκόρ του χειρότερου ισοζυγίου της τελευταίας δεκαετίας.
Επίσης, μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορούσαν ελαστική μορφή απασχόλησης (μερική ή εκ περιτροπής) αντί για πλήρη εργασία, ενώ μόνο τον Οκτώβριο 5.270 συμβάσεις εργασίας μετατράπηκαν από πλήρους σε ευέλικτης απασχόλησης με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
Την απάντηση, ίσως, την δίνει η οικονομία της καθημερινότητας.
Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες των συνδικάτων, ήδη από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, διαπιστώθηκε “έξοδος” από την εργασία για 180.000 άτομα και μείωση του μέσου μισθού κατά 10%.
Παράλληλα, τρεις στους δέκα λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια.
Και φουσκώνει…
Τα οκτώ σημεία που ανατρέπουν το μοντέλο της κυβερνητικής πενθήμερης εβδομαδιαίας και της οκτάωρης ημερήσιας εργασίας.
19.
07.
24