ΑΘΗΝΑ
03:25
|
05.03.2021
Ο Κώστας Σακκάς διανύει τη δεύτερη μέρα απεργίας πείνας διεκδικώντας την επιστροφή του στον Κορυδαλλό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κρατούμενος, φοιτητής, Κώστας Σακκάς διανύει τη δεύτερη μέρα απεργίας πείνας ενώ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε απεργία δίψας από τις 14 Νοεμβρίου διεκδικώντας την επιστροφή του στον Κορυδαλλό.

“Αυτός ο αγώνας είναι για την αξιοπρέπεια”, δηλώνει ο Κώστας Σακκάς διαμαρτυρόμενος για την συστηματική προσπάθεια σωματικής και ψυχολογικής εξόντωσής και τη “μεθοδευμένη μεταγωγή του στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών”.

Ο πατέρας του κρατούμενου και διευθυντής του ΕΣΥ Σπύρος Σακκάς. χαρακτηρίζει ως “απάνθρωπη, εγκληματική και ακατανόητη” τη μεταγωγή του γιου του.

“Μιλώντας ως γιατρός, θέλω να σας ενημερώσω ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ήδη κλονισμένη απ’ τις αλλεπάλληλες πολυήμερες απεργίες πείνας που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν. Η μεταγωγή του από αυτήν την άποψη –στέλνοντας έναν τόσο εξασθενημένο και ευάλωτο οργανισμό σε μια φυλακή με αριθμό κρατουμένων με συμπτώματα Covid– είναι εγκληματική και απάνθρωπη. Το να μετάγεις έναν κρατούμενο που όχι μόνο σπούδαζε στο ΙΕΚ του Κορυδαλλού, αλλά κατόρθωσε να εισαχθεί με πανελλήνιες εξετάσεις, όντας κρατούμενος, στη Γεωπονική Σχολή, χωρίς κανένα φροντιστήριο, κάτι που θα έπρεπε να τον κάνει να προβάλλεται ως παράδειγμα προς μίμηση, είναι ακατανόητη. Η μεταγωγή του στις Φυλακές Νιγρίτας τού κόβει κάθε δυνατότητα σπουδών. Οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι και όχι ‘παίγνια’ στις διαθέσεις του οποιουδήποτε κρατά μια θέση εξουσίας, όποια κι αν είναι αυτή”, εξηγεί στην “Εφ.Συν.” ο Σπύρος Σακκάς.

Την απόφαση για τη μεταγωγή του Κ. Σακκά έλαβε η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών με τη σύμφωνη γνώμη της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.

“Ο κρατούμενος στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας, Κώστας Σακκάς, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετήχθη εκτάκτως τον Μάιο του 2019 στις φυλακές Κορυδαλλού και παρέμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ που φοιτούσε. Με την ολοκλήρωση των σπουδών, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, η ΚΕΜ αποφάσισε την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας, όπου και ανήκει, καθώς εξέλιπε ο λόγος παραμονής του στον Κορυδαλλό αφού είχε τελειώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ. Ο Κώστας Σακκάς έλαβε διδακτική στήριξη από εθελοντές καθηγητές, με ενέργειες της υπηρεσίας, και κατάφερε να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις και να εισαχθεί στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Ορεστιάδα. Δεν εισήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με έδρα την Αθήνα, όπως σκοπίμως αναφέρεται. Οπως όλοι οι φοιτητές, έτσι και ο κ. Σακκάς μπορεί να ξεκινήσει τις νέες σπουδές του με εξ αποστάσεως μαθήματα από το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Επομένως, ουδέποτε εμποδίστηκε το εκπαιδευτικό έργο του κρατουμένου, αντιθέτως του δόθηκε κάθε βοήθεια για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ και για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο. Ετσι, η μεταγωγή του κρατουμένου ούτε ανεξήγητη ούτε εκδικητική είναι. Είναι τέλος αστήρικτες οι κατηγορίες ότι το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγο (sic) της πανδημίας. Σε όλες τις φυλακές λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζόμενων και κρατουμένων” αναφέρει η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: Στις 16 Νοεμβρίου 2020 το Μονομελές Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης αναγνώρισε στον Κ. Σακκά ελαφρυντικό εξαιτίας τού ότι, όντας κρατούμενος, συμμετείχε και πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και εισήχθη στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου.

Για λόγους σπουδών ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό, όπου είχε τελειώσει μεν τη διετή εκπαίδευσή του στο ΙΕΚ Γραφιστικής, αλλά ξεκινούσε την πρακτική του άσκηση.

Παράλληλα, έκανε αίτηση μεταγραφής από το Δημοκρίτειο στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Η μεταγωγή του στις Σέρρες δεν αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο· αντίθετα, τον Σεπτέμβριο αποφασίστηκε η μεταφορά του στον Κορυδαλλό.

Ομως η ΚΕΜ συνεδρίασε εκτάκτως στις 22 Οκτωβρίου και στις 3 Νοεμβρίου εξέδωσε την απόφαση μεταγωγής στις Σέρρες. Είχε προηγηθεί στις 2 Νοεμβρίου αιφνιδιαστική έρευνα στο κελί του Σακκά στον Κορυδαλλό, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή αφορμή και χωρίς να βρεθεί το παραμικρό που να μπορούσε να δικαιολογήσει τη μεταγωγή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα