ΑΘΗΝΑ
05:34
|
26.04.2024
Το σχέδιο των ΗΠΑ για αλληλοσπαραγμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην Κύπρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σχέδιο των ΗΠΑ για χάος και αλληλοσπαραγμό στους Κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην Κύπρο.

Ο Κύπριος μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” δήλωσε πως ορισμένοι συνοδικοί έκοψαν τα συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και δεν θα παρευρεθούν ξανά, αν προηγουμένως δεν αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος.

Συσχετίζει μάλιστα την ενέργεια του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου να μνημονεύσει τον Επιφάνιο της Ουκρανίας και με τις μελλοντικές αρχιεπισκοπικές εκλογές. “Βρισκόμαστε ενώπιον εν δυνάμει σχίσματος” ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας, προσθέτοντας πως από τον Αρχιεπίσκοπο εξαρτάται κατά πόσον θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Παρότρυνε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο ώστε να συζητήσει το θέμα μετά την επιλογή του τελευταίου να μνημονεύσει τον Επιφάνιο της Ουκρανίας. Τόνισε μάλιστα πως έχουν ζητήσει σύγκλιση της συνόδου δημοσίως τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Ιεράς Συνόδου που διαφώνησαν με την ενέργειά του.

Η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία και αντιδράσεις και στην Ένωση Θεολόγων Κύπρου. Ο Χριστάκης Ευσταθίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων (ΟΕΛΜΕ), μιλώντας σήμερα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτίμησε πως “είναι ό,τι χειρότερο” η εικόνα της διάσπασης προς τα έξω, ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή “που η Εκκλησία… με τέτοιες προκλήσεις είχε ρόλο να διαδραματίσει σε πάρα πολλά ζητήματα”.

Παράλληλα, ο Γιώργος Κυριάκου πρόεδρος  της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων ξεκαθάρισε πως η διάσπαση της Εκκλησίας οφείλεται στην ενέργεια του Μακαριότατου ο οποίος αυτόβουλα μνημόνευσε ως Μητροπολίτη Κιέβου, Επιφάνιο, προσθέτοντας πως  η «θεραπεία» στην παρούσα περίπτωση δεν είναι άλλη “από την επιστροφή στην τήρηση της κανονικότητας”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα