ΑΘΗΝΑ
19:27
|
04.07.2024
Στην τελική λίστα με τις επιλογές της επιτροπής κυριάρχησαν όροι που σχετίζονται με την πανδημία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το λεξικό Κόλινς (Collins Dictionary) επέλεξε το “lockdown” ως λέξη της χρονιάς για το 2020, καθώς “συμπυκνώνει το κοινό βίωμα δισεκατομμυρίων ανθρώπων” σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι λεξικογράφοι κατέγραψαν τουλάχιστον 250.000 χρήσεις του όρου “lockdown” μέσα στο 2020, έναντι μόλις 4.000 αναφορών την προηγούμενη χρονιά και τον επέλεξαν ως λέξη της χρονιάς ανάμεσα σε άλλους όρους και φράσεις που σχετίστηκαν με την πανδημία, όπως ο “κορονοϊός”, η “αυτοαπομόνωση” (self-isolation), και η “κοινωνική αποστασιοποίηση” (social distancing).

Σύμφωνα με τον ορισμό του λεξικού, το λοκντάουν ερμηνεύεται ως “η επιβολή αυστηρών περιορισμών στα ταξίδια, στις κοινωνικές επαφές και στην πρόσβαση σε δημόσιους χώρους”.

Άλλες λέξεις που μπήκαν στην τελική λίστα επιλογής της επιτροπής του λεξικού Κόλινς ως αντιπροσωπευτικές του 2020 που (ευτυχώς) σιγά – σιγά τελειώνει:

  • BLM: Συντομογραφία του “Black Lives Matter”.
  • Megxit: Όρος που προέκυψε από την ένωση του ονόματος Meghan και της λέξης exit. Σε αντιστοιχία με το Brexit, περιγράφει την αποχώρηση της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι από το Παλάτι (το λεξικό Κόλινς είναι βρετανικό…).
  • TikToker: O χρήστης της εφαρμογής TikTok, η δημοφιλία της οποίας εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου λόκνταουν.
  • Mukbang: Ορολογία που γεννήθηκε στην Νότια Κορέα για να περιγράψει μια συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών του Ίντερνετ που ανεβάζουν στα social media βίντεο του εαυτού τους να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φαγητού.

Η Έλεν Νιούσταντ, σύμβουλος περιεχομένου της Κόλινς σχολίασε ότι “η γλώσσα είναι η αντανάκλαση του κόσμου γύρω μας και το 2020 στον κόσμο γύρω μας κυριάρχησε η παγκόσμια πανδημία. Το λοκντάουν επηρέασε την εργασία μας, τις σπουδές μας, τα ψώνια μας, την κοινωνική μας ζωή. Δεν είναι μια λέξη της χρονιάς που μας κάνει χαρούμενους, αλλά συνοψίζει το πώς ήταν αυτή η χρονιά στα περισσότερα μέρη του κόσμου”.

Περιμένουμε σύντομα και την αντίστοιχη ανακοίνωση από το λεξικό της Οξφόρδης. Οι δύο οργανισμοί σπανίως συμπίπτουν στις επιλογές των “λέξεων της χρονιάς”, αλλά πέρσι έφτασαν αρκετά κοντά, καταλήγοντας σε παρεμφερείς εκφράσεις για την κλιματική αλλαγή: climate strike (Κόλινς), climate emergency (Οξφόρδη).

Φέτος οι επιλογές είναι μάλλον περιορισμένες…

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα