ΑΘΗΝΑ
02:44
|
19.04.2024
Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ δημιουργεί "νέες ευκαιρίες για μία νέα συμφωνία"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ δημιουργεί “νέες ευκαιρίες για μία νέα συμφωνία” στις διατλαντικές σχέσεις εκτίμησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ με αφορμή το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Εκτίμησε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναβιώσει τη στενή συνεργασία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διακρίνοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι θα επωμιστούν “μεγαλύτερη ευθύνη” στο διεθνές στερέωμα.

«Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία για τη διατλαντική σχέση στη βάση της οποίας θα απαντάμε σε διεθνείς προκλήσεις με διεθνείς λύσεις και όχι με πολιτική τύπου “Πρώτα η Αμερική” ή “Πρώτα η Ευρώπη”!» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος.

Χαρακτήρισε “μονομερείς” τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον-Βρυξελλών προσθέτοντας με νόημα ότι συχνά η αμερικανική κυβέρνηση “μας έθετε προ τετελεσμένων και εμείς έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε”.

Εξέφρασε την προσδοκία πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επαναφέρει ως “ενεργό παίχτη” τις ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική σκηνή ώστε να αντιμετωπίσουν «μαζί με άλλες χώρες διεθνείς προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η πανδημία με τον κορονοϊό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε πως “μολονότι μπορεί να αλλάξει το ύφος των χειρισμών” οι βασικές προκλήσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ε θα παραμείνουν γιατί “τα ζητήματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς”.

Διαβεβαίωσε πως η Γερμανία παραμένει “αφοσιωμένη” στο στόχο για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο συμβατικών υποχρεώσεων ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με το Ιράν ο Χάικο Μάας εκτίμησε πως η Γερμανία αντιμετωπίζει ζήτημα με τον “αποσταθεροποιητικό ρόλο” της Τεχεράνης “στη Μέση Ανατολή, με το βαλλιστικό πυραυλικό της πρόγραμμα και τις απειλές της έναντι του Ισραήλ”.

Και πρόσθεσε:”Πρέπει να μιλήσουμε μαζί με τις ΗΠΑ και το Ιράν για το εάν είναι εφικτή περαιτέρω ανάπτυξη της συμφωνίας (σ.σ. του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) ώστε να συμπεριληφθούν και άλλα θέματα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα