ΑΘΗΝΑ
07:01
|
29.06.2024
Επανεξελέγη ο γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν στην Αλάσκα – Εξανεμίζονται οι ελπίδες των Δημοκρατικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Νταν Σάλιβαν εξασφάλισε την επανεκλογή του στην πολιτεία της Αλάσκας, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Edison Research δίνοντας στον κόμμα του 50 έδρες στη Γερουσία έναντι 48 των Δημοκρατικών. Η πλειοψηφία των εδρών και ο έλεγχος της Γερουσίας θα κριθεί τον Ιανουάριο από τις δύο επαναληπτικές εκλογικές διαδικασίες στην Τζόρτζια.  

Ο 55χρονος γερουσιαστής Σάλιβαν επικράτησε του ανεξάρτητου Αλ Γκρος, ο οποίος κατέβηκε στις εκλογές ως υποψήφιος των Δημοκρατικών. Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν ότι ο Γκρος ήταν μια καλή προοπτική για να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί μια παραδοσιακά ρεπουμπλικανική έδρα. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι διαψεύστηκαν.

Μία ημέρα νωρίτερα επανεξελέγη στη Βόρεια Καρολίνα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τομ Τίλις. Οι Δημοκρατικοί, αν δεν αποσπάσουν αυτές τις δύο έδρες, χάνουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Στην περίπτωση που η ισορροπία είναι μοιρασμένη (50 έδρες για κάθε κόμμα), την καθοριστική ψήφο θα δώσει η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεπεράσει τις απαραίτητες 270 εκλεκτορικές ψήφους για την εκλογή του και νίκη του επί του Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς την έγκριση της Γερουσίας δεν μπορεί να περάσει κανένας νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γερουσιαστές εγκρίνουν επίσης τους υποψήφιους που προτείνει ο πρόεδρος για διάφορα υψηλά αξιώματα: υπουργούς, πρεσβευτές, δικαστές.

Αν η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών και θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται μαζί της κάθε φορά που θα θέλει να περάσει κάποιο νομοσχέδιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα