ΑΘΗΝΑ
18:21
|
23.04.2024
Τι δήλωσε η προσωρινή απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε έναν οδικό χάρτη για τη διενέργεια εκλογών στη Λιβύη κατέληξαν οι συνομιλίες που διεξάγονται στην Τύνιδα της Τυνησία με τη συμμετοχή όλων λιβυκών παρατάξεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με την ελπίδα για τον σχηματισμό μιας νέας, ενωτικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη Τύπου η προσωρινή απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για τη διενέργεια εκλογών εντός 18 μηνών. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι ο οδικός χάρτης ορίζει τα βήματα για την επίλυση των διαφορών των παρατάξεων και των θεσμών της Λιβύης.


Σε αυτό το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, που συνεδριάζει στο Γκάμαρθ, κοντά στην Τύνιδα, και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, συμμετέχουν 75 Λίβυοι από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Κατά την έναρξη των συνομιλιών ο πρόεδρος της Τυνησίας,  Καΐς Σάγιεντ, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μη χάσουν αυτό το “ραντεβού με την ιστορία”.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκπροσωπούν τα δύο κυριότερα αντίπαλα στρατόπεδα: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος στηρίζεται από το εκλεγμένο κοινοβούλιο και τον πρόεδρό του, τον Αγκίλα Σάλεχ. Στόχος είναι να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα