ΑΘΗΝΑ
02:54
|
19.04.2024

Δραματικές διαστάσεις παίρνουν οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν πριν μία βδομάδα στη βόρεια περιφέρεια της Αιθιοπίας, Τικγράι, ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και ενόπλους του Λαϊκού […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματικές διαστάσεις παίρνουν οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν πριν μία βδομάδα στη βόρεια περιφέρεια της Αιθιοπίας, Τικγράι, ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και ενόπλους του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι (TPLF) που συμμετείχε επί περίπου 30 χρόνια ενεργά στην πολιτική και στρατιωτική ζωή της χώρας.

Μέσα στις τελευταίες δύο μέρες έχουν κατακλύσει μεθοριακές περιοχές του ανατολικού Σουδάν πάνω από 11.000 Αιθίοπες πρόσφυγες πασχίζοντας να γλιτώσουν από τις σφοδρές συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς που φέρεται πως έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο αρκετών εκατοντάδων ατόμων.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία εκτιμούσαν ότι οι εκτοπισμένοι άμαχοι στο Τιγκράι ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μην αποκλείοντας ο αριθμός των προσφύγων να αυξηθεί σε 200.000 μέσα στις επόμενες μέρες.

Λόγω της επείγουσας κατάστασης, στην Πολιτεία Γκεντάντεφ οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνουν τρόφιμα και προσπαθούν να βρουν στέγη για τους νεοαφιχθέντες, ανέφερε Σουδανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν, Suna.

Η αφορμή των συγκρούσεων στο Τιγκράι

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπιι Άχμεντ, που τιμήθηκε πέρσι με το Νόμπελ Ειρήνης, εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον των αρχών της περιοχής Τικγράι με την κατηγορία πως εξαπέλυσαν επιθέσεις σε δύο βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.

Η πολεμική αεροπορία έχει πλήξει πολλές θέσεις των δυνάμεων του Τιγκράι ενώ στο έδαφος, κυρίως στα δυτικά της επαρχίας αυτής, διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ των ομοσπονδιακών δυνάμεων από τη μία και των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας από την άλλη.

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), που ήταν πανίσχυρο επί σχεδόν 30 χρόνια, όταν είχε υπό τον έλεγχό του τους πολιτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς της Αιθιοπίας, αμφισβητεί εδώ και πολλούς μήνες την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Αμπίι Άχμεντ.

Ηγετικά στελέχη του TPLF τον κατηγορούν μεταξύ άλλων ότι σταδιακά τους απέκλεισε από την εξουσία αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, το 2018.

Έκκληση για διάλογο απευθύνει το Χαρτούμ

Μπροστά στην εντεινόμενη σύγκρουση που δείχνει να αποσταθεροποιεί μέρος της Αιθιοπίας ο Σουδανός πρωθυπουργός Αμπντάλα Χαμντούκ συναντήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ερυθραίας Οσμάν Σάλεχ και άλλους αξιωματούχους.

Ο Σουδανός πρωθυπουργός ζήτησε τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Αιθιοπία “το συντομότερο δυνατόν”.

Τόνισε δε ότι διακυβεύεται η περιφερειακή ασφάλεια και απηύθυνε έκκληση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Δεν είναι τυχαίο πάντως πως οι συγκρούσεις στην Αιθιοπία σημειώνονται στο φόντο της αντιπαράθεσης με Αίγυπτο και Σουδάν για τη διαχείριση των νερών του Νείλου ενόψει ολοκλήρωσης του γιγαντιαίου φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης.

Παράλληλα,και αυτή η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας για την “πρωτοκαθεδρία” στην υποσαχάρεια Αφρική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα