ΑΘΗΝΑ
19:02
|
13.05.2024

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην πόλη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο τρίτος γύρος έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο με στόχο την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην πόλη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο τρίτος γύρος έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο με στόχο την επίλυση διμερών συνοριακών διαφορών σε θαλάσσια ζώνη εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η συνάντηση έγινε στην έδρα της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Λίβανο, UNIFIL, καθώς η διαπραγμάτευση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Ο απεσταλμένος του Λιβανέζικου Πρακτορείου Ειδήσεων ΝΝΑ ανέφερε πως η αντιπροσωπεία των Λιβανέζων στρατιωτικών αξιωματούχων παρουσίασε στο τραπέζι τα δικά της έγγραφα και χάρτες που επιμαρτυρούν τα δικαιώματα της χώρας τους στην διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη.

Δεν έγιναν άμεσα γνωστά τα επιχειρήματα της ισραηλινής πλευράς. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς χαρακτήρισαν τις συνομιλίες “παραγωγικές” προσθέτοντας πως τον Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος, τέταρτος γύρος.

Ως γνωστόν ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου μήνα για πρώτη φορά μετά από περίπου τρεις δεκαετίες.

Σάλος από τη συνέντευξη αδελφού του πρωθυπουργού

Την Τρίτη, πάντως, προκάλεσε αίσθηση η συνέντευξη του Μπαχάα Χαρίρι, αδελφού του νυν εντολοδόχου πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, στον Ισραηλινό δημοσιογράφο Μπαράκ Ραβίντ για λογαριασμό της αμερικανικής ιστοσελίδας Axios όπου υποστήριξε ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ «πρέπει να έχουν ειρήνη».

Στην ίδια συνέντευξη ο Μπαχάα Χαρίρι αναφέρθηκε και στις συνοριακές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ λέγοντας ότι το ζήτημα είναι «ανοικτό τραύμα που δίνει χώρο για δράση στην Χεζμπολάχ».

Η αναφορά του Μπαχάα Χαρίρι στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των δύο χωρών προκάλεσε σάλο επειδή νόμος του λιβανέζικού ποινικού κώδικα που χρονολογείται από το 1955 θεωρεί παράνομο να κάνουν οι Λιβανέζοι πολίτες οποιαδήποτε συναλλαγή με Ισραηλινούς ή και με οντότητες που έχουν την έδρα τους στο Ισραήλ, «έμμεσα ή άμεσα» ακόμη και όταν η δραστηριότητα αυτή αφορά την παραχώρηση συνέντευξης σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους.

Πριν λίγες βδομάδες ανάλογη αίσθηση είχε προκαλέσει δήλωση της Κλοντίν Αούν, μίας εκ των δύο θυγατέρων του Λιβανέζου προέδρου Μισέλ Αούν πως δεν θα είχε πρόβλημα για ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ εφόσον επιλυθεί προηγουμένως το παλαιστινιακό ζήτημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα