ΑΘΗΝΑ
05:27
|
27.04.2024
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποβολή τεσσάρων συναδέλφων τους από το Κοινοβούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνολικά 19 βουλευτές που στηρίζουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο Χονγκ Κονγκ υπέβαλαν την παραίτησή τους από το τοπικό κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της τοπικής ηγεσίας με επικεφαλής την Κάρι Λαμ να αποβάλλει από το Σώμα τέσσερις συναδέλφους τους.

Την Τετάρτη το Πεκίνο ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να αποβάλλει από το Κοινοβούλιο πολιτικούς, τους οποίους κρίνει πως υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια και τις σχέσεις με την Κίνα.

Το BBC σχολιάζει ότι για πρώτη φορά από το 1997 και την παράδοση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, στο Κοινοβούλιο της τοπικής κυβέρνησης δεν υπάρχει εκπροσώπηση αντιπολίτευσης.

“Είμαστε στο πλευρό του λαού του Χονγκ Κονγκ. Δίνουμε μάχη για τη δημοκρατία μας. Και σήμερα παραιτούμαστε από τις θέσεις μας, γιατί οι συνάδελφοί μας, οι εταίροι μας αποβάλλονται από μία αδίστακτη κίνηση της κεντρικής κυβέρνησης”,  δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Γου Τσι Γάι, στη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν οι βουλευτές για να εξηγήσουν την απόφασή τους.

Η απόφαση της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας προβλέπει ότι πρέπει να αποβάλλονται από το κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ όσοι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ και αρνούνται να αναγνωρίσουν την επικυριαρχία της Κίνας στην πόλη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ, χαρακτήρισε την απόφαση του Πεκίνου “μια ακόμα επίθεση εναντίον της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και των ελευθεριών που προβλέπει η Κοινή Διακήρυξη Κίνας-Ηνωμένου Βασιλείου”. Πρόσθεσε, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ότι αυτή η εκστρατεία κατάπνιξης και αποκλεισμού της δημοκρατικής αντιπολίτευσης υπονομεύει τη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ και αμαυρώνει τη φήμη της Κίνας στη διεθνή κοινότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα