ΑΘΗΝΑ
05:43
|
18.05.2024
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι τίποτα δεν θα παρεμποδίσει την εναλλαγή της εξουσίας στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε “ντροπιαστική” την άρνηση του απερχόμενου προέδρου Τραμπ να παραδεχτεί την εκλογική του ήττα, υπογραμμίζοντας όμως ότι τίποτα δεν θα εμποδίσει την εναλλαγή της εξουσίας στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ “βομβάρδιζε” το Twitter με προαναγγελίες της “νίκης” του, επιμένοντας στη θεωρία των “νόμιμων” και “παράνομων” ψήφων.

Όταν ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για τη στάση του αντιπάλου του, απάντησε συγκεκριμένα: “Ειλικρινά, νομίζω ότι είναι ντροπή”.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι εμμονική άρνηση του Τραμπ “δεν θα βοηθήσει την υστεροφημία του” κι επανέλαβε την πεποίθησή του ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ορκιστεί πρόεδρος και θα επανέλθει η συνταγματική ομαλότητα στη χώρα.

Τις τελευταίες ώρες ο Μπάιντεν πραγματοποιεί συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες άλλων κρατών. Χθες, Τρίτη 10/11, συνομίλησε με τον Μπόριτς Τζόνσον, τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ιρλανδό Μάικλ Μάρτιν. Όπως εξήγησε: “Ενημερώνω τους πάντες ότι η Αμερική επιστρέφει. Ξαναμπαίνουμε στο παιχνίδι”.

Εκτός από τον ίδιο τον Τραμπ, πάντως, στη θεωρία των “νόμιμων” ψήφων επιμένει και ο Μάικ Πομπέο, αλλά και αρκετοί ακόμα αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά σε χθεσεινή συνέντευξη Τύπου ότι “όταν όλες οι νόμιμες ψήφοι καταμετρηθούν θα επιβεβαιωθεί η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Τραμπ”. Αντίστοιχα, ο συντηρητικός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχει συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, απάντησε ότι “αυτήν τη στιγμή δεν έχω κανένα λόγο να τον συγχαρώ”. Ο Ροι Μπλαντ, ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Μισούρι το πήγε ακόμα παραπέρα, σχολιάζοντας ότι “ο Τραμπ δεν έχει ηττηθεί”, ενώ και Μιτς Μακόνελ, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη γερουσία υποστήριξε ότι ο Τραμπ έχει κάθε δικαίωμα να προσβάλει νομικά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πενσιλβάνια και άλλες πολιτείες.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα