ΑΘΗΝΑ
12:21
|
19.04.2024
Πόρτα πόρτα παίρνει τους συμμάχους που χαιρέτισαν την εκλογή Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αρνήθηκε την Τρίτη να αναγνωρίσει την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, αποφάσισε να κάνει άλλη μία περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική για να επισκεφτεί όλους τους συμμάχους που χαιρέτισαν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ο Πομπέο θα αναχωρήσει την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον με αρχικό προορισμό τη Γαλλία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τουρκία, στη Γεωργία, στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.

Σε συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει στην περιοδεία του, θα είναι οι “ιστορικές προσπάθειες” της κυβέρνησης Τραμπ “για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή”.

Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Μπάιντεν το Σάββατο μόλις τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα τον κήρυξαν νικητή και ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για πρώτη φορά μαζί του την Τρίτη.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την ηγεσία του σαουδαραβικού βασιλείου. Παρομοίως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αν και περίμενε αρκετά, έστειλε τελικά χθες Τρίτη (11/11) μήνυμα συγχαρητηρίων και ταυτόχρονα αλλαγής πλεύσης στον Τζο Μπάιντεν ζητώντας “ενίσχυση” των διμερών σχέσεων.

Ωστόσο, ο Μάικ Πομπέο φαίνεται να τηρεί την ίδια στάση με τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του και καταγγέλλει για μαζική νοθεία την εκλογική διαδικασία.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει “ομαλή μετάβαση” εξουσίας, αλλά προς “μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ”.

Ο Πομπέο θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Οι γαλλο-τουρκικές εντάσεις που προέρχονται από διαφωνίες για τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν κλιμακωθεί περαιτέρω από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία καλλιεργεί μια εγγύτητα με την Άγκυρα παρά την ολοένα και πιο έντονη κριτική στη Δύση, δεν έχει λάβει σαφή θέση σε αυτήν τη διαμάχη.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν και τις δικές τους διαφορές με την Τουρκία,με κύρια την απόκτηση από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, κίνηση που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ενεργοποιήσει αμερικανικές κυρώσεις τις οποίες ο Μάικ Πομπέο αργεί να επιβάλει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα