ΑΘΗΝΑ
22:55
|
25.04.2024
Ήταν 84 ετών, ανήλθε στην εξουσία το 1971, υπήρξε σταθερός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Χαλίφα μπιν Σαλμάν Αλ Χαλίφα, πρωθυπουργός του Μπαχρέιν για 49 χρόνια. Ανήλθε στην εξουσία το 1971 μαζί με την ανεξαρτησία του κράτους του Μπαχρέιν.  

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο σεΐχης Χαλίφα απεβίωσε σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο οποίο νοσηλευόταν εδώ και καιρό. Ήταν θείος του βασιλιά Χάμαντ και η επιρροή εντός της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν ήταν μεγάλη.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν, BNA, μετέδωσε ότι η κηδεία του σεΐχη Χαλίφα θα γίνει μετά τον επαναπατρισμότης σορού του από τις ΗΠΑ και η συμμετοχή σ’ αυτήν θα περιοριστεί σε συγκεκριμένο αριθμό συγγενών εξαιτίας των μέτρων αποφυγής του συνωστισμού λόγω της πανδημίας.

Υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, οπαδός της σκληρής, συντηρητικής πολιτικής με τους υποστηρικτές του εκδημοκρατισμού του Μπαχρέιν να ζητούν την απομάκρυνσή του από την ηγεσία από το 2011 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της “Αραβικής Άνοιξης”.

Ο σεΐχης Χαλίφα είχε δηλώσει ότι η “Αραβική Άνοιξη” κατόρθωσε να προκαλέσει μόνο “θανάτους, χάος και καταστροφή”. Ο ίδιος αρνούταν ότι κατηγορίες πως ήταν πολέμιος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο Μπαχρέιν. Δεν ήταν αποδεκτός από τη σιιτική πλειονότητα των κατοίκων του βασιλείου, το οποίο ελέγχουν οι σουνίτες, ενώ υπήρξε σταθερός σύμμαχος της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή του διαδόχου του θα σηματοδοτήσει αν το Μπαχρέιν, το οποίο έχει συμφωνήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, είναι έτοιμο να ακολουθήσει μια νέα πορεία στη διεθνή σκηνή. Υπενθυμίζεται πως στο Μπαχρέιν εδρεύει η βάση του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα