ΑΘΗΝΑ
18:51
|
22.01.2021
Το Στέιτ Ντηπάρμεντ καλεί Αθήνα και Άγκυρα «να απέχουν από προκλητικές ενέργειες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας για το… «εύρος» του ελληνικού εναέριου χώρου επικαλείται το Στέιτ Ντηπάρτμεντ προκειμένου να μην συμπεριλάβει σε έκθεσή του προς το κογκρέσο τις επιβεβαιωμένες τουρκικές παραβιάσεις μαχητικών αεροσκαφών σε βάρος της Ελλάδας.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο  έκθεση που επιδόθηκε στους επικεφαλής των επιτροπών Άμυνας και Ξένων Σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, βάσει νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει τους ακόλουθους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η έκθεση με τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου:

_ Η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα χωρικά ύδατα. Επομένως, Ελλάδα και ΗΠΑ δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

_ Η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Οι συντάκτες της έκθεσης του Στέιτ Ντηπάρτμεντ καλούν Αθήνα και Άγκυρα να επιλύσουν τις διμερείς διαφορές σε θαλάσσια σύνορα «ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζοντας πως «τέτοιες προσπάθειες θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και θα διευκολύνουν τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ».

Τέλος, στην ίδια έκθεση Ελλάδα και Τουρκία καλούνται «να απέχουν από προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα