ΑΘΗΝΑ
17:28
|
22.01.2021
Το ευρώ δεν πρέπει να γίνει ένα "μαλακό νόμισμα" λέει ο Ντόναχιου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επαναφορά των δημοσιονομικών κανονισμών της συνθήκης Μάαστριχτ ενδεχομένως να καθυστερήσει και μετά τη λήξη των μέτρων καραντίνας λόγω πανδημίας, εάν κριθεί απαραίτητο. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε σήμερα εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του Εurogroυp, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου, που απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά εάν οι ανασταλέντες κανόνες του Μάαστριχτ θα τεθούν ξανά σε ισχύ πριν από το 2023.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία του κορονοϊού πριν από το 2023 και είναι πολύ πιθανό ότι θα επανενεργοποιήσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες όταν έρθει η ώρα» είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Εurogroυp απέφυγε να δεσμευτεί εάν αυτό θα καταστεί δυνατό πριν από το 2023. «Δεν θέλω να δεσμευτώ για τη χρονική στιγμή. Η χρονική στιγμή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην δημιουργήσουμε νέους οικονομικούς κινδύνους. Το πότε ακριβώς θα έρθει η ώρα εξαρτάται επίσης και από το πότε θα είναι διαθέσιμος ένας αποτελεσματικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού σε επαρκείς δόσεις», δήλωσε. 

 Τέλος, ο Ντόναχιου απέρριψε τις σκέψεις για επανεπεξεργασία των κανόνων οι οποίοι τελούν σε αναστολή καθώς και τις σκέψεις για χαλάρωση των ορίων χρέους λέγοντας: «Οι κανόνες του Μάαστριχτ θα τεθούν πλήρως σε ισχύ. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς στην Ευρωομάδα θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε υγιή δημόσια οικονομικά και ότι όλα τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές. Το ευρώ δεν πρέπει να γίνει ένα “μαλακό νόμισμα”».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα