ΑΘΗΝΑ
21:58
|
21.09.2024
"Αιχμές' για τη σύμπραξη Ελλάδας-Αιγύπτου και προσφορά για νέο παζάρι με τις ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε αποφασιστικά στις προσπάθειες φυλάκισης της Τουρκίας στα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο και στον κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χολουσί Ακάρ μιλώντας στην επιτροπή της βουλής για τον προϋπολογισμό.

Ο Τούρκος υπουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι περί σύμπραξης με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στη σύμπραξη της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με ανταποκριτές κυπριακών ΜΜΕ στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στη Λιβύη επανέλαβε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τη δίκαιη υπόθεση» του λιβυκού λαού. Ισχυρίστηκε δε πως η παρουσία του τουρκικού στρατού στην περιοχή δεν εξυπηρετεί τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα αλλά αποσκοπεί τάχα στην… «εδαφική ακεραιότητα και ενότητα» της Λιβύης.

Αναφερόμενος στο ρωσικό αντιπυραλικό σύστημα S-400 επέμεινε πως ο τουρκικός στρατός θα το αξιοποιήσει όπως και άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ έκαναν παλιότερα με την παλιότερη εκδοχή του συστήματος S-300 (υπονοώντας την Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία). Επέμεινε έτσι πως η Τουρκία θα συνεχίσει «σύμφωνα με τον σχεδιασμό» τον έλεγχο και την προετοιμασία λειτουργίας συστήματος S-400.

Επιπλέον έτεινε χέρι νέων παζαριών προς τον Αμερικανό νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τονίζοντας πως η Τουρκία δεν είχε απλώς κλείσει συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών F-35 αλλά συμμετείχε στο πρόγραμμα παραγωγής τους. Κάλεσε έτσι τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε μία «κοινή ομάδα εργασίας» για τη συμβατότητα του συστήματος S-400 και για τα αεροσκάφη F-35 η διαδικασία πώλησης των οποίων στην Τουρκία έχει «παγώσει» στο πλαίσιο κυρώσεων του νόμου CAATSA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα