ΑΘΗΝΑ
00:57
|
27.04.2024
Ήταν 73 ετών – Ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα, θεωρείται ο “αρχιτέκτονας” της σύγχρονης Γκάνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Γκάνας, Τζέρι Ρόλινγκς. Υπήρξε επικεφαλής δύο πραξικοπημάτων, το πρώτο το 1979, και εξελέγη δύο φορές στο ύπατο αξίωμα της χώρας του.

Η προεδρία του Ρόλινγκς στην Γκάνα διήρκησε 18 χρόνια. Θεωρείται ο “αρχιτέκτονας” της σύγχρονης Γκάνας, η οποία είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που ελευθερώθηκε από την κυριαρχία των αποικιοκρατών.

Ένας χαρισματικός αλλά και αμφιλεγόμενος πολιτικός, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία ως διώκτης της διαφθοράς και θεωρείται υπεύθυνος για την εκτέλεση αρκετών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και χρηματισμό.

Τα πρώτα χρόνια της προεδρίας έδωσε έμφαση στην υλοποίηση διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, στην πορεία κατηγορήθηκε για τον απολυταρχικό τρόπο της διακυβέρνησής του και για καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Από τις πιο μελανές στιγμές στη σταδιοδρομία του Ρόλινγκς ήταν ότι έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα όλους τους δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου της Γκάνας.

Ξεκίνησε ως σοσιαλιστής πρόεδρος και στην πορεία υιοθέτησε όλες τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της αγοράς.

Στην Γκάνα κηρύχθηκε εθνικό πένθος για μία εβδομάδα.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα