ΑΘΗΝΑ
16:41
|
26.04.2024

Τρόπους ενίσχυσης της τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ με την υλοποίηση κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Τριμερούς Συνεργασίας 2021 και με […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρόπους ενίσχυσης της τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ με την υλοποίηση κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Τριμερούς Συνεργασίας 2021 και με τη θεσμοθέτηση επιτροπών σε επίπεδο υπουργείων ‘Αμυνας για αξιολόγηση και επιλογή νέων τομέων συνεργασίας αποφάσισαν σήμερα το απόγευμα κατά την κοινή συνάντησή τους στη Λευκωσία οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, Ελλάδας Νίκος Χαραλαμπόπουλος και Ισραήλ, Μπένι Γκαντς.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται μεταξύ άλλων πως οι τρεις υπουργοί συζήτησαν παράλληλα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ανέφερε πως διερευνήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας των τριών χωρών και με άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων… των ΗΠΑ, με το επιχείρημα πως η παρουσία τους “έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”…

Επιπλέον, οι Ελλαδίτες υπουργοί ενημέρωσαν τον Ισραηλινό ομόλογό τους για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και του Αιγαίου. 

Από το τραπέζι της συνόδου δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν συζητήσεις για την πρόσφατη υπογραφή του καταστατικού του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο Ανατολικής Μεσογείου, EastMed.

Εκτιμήθηκε πως δημιουργείται «σύγχρονη, ανοικτή πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς». Κλείνοντας το μάτι στην Άγκυρα, υπό την προϋπόθεση σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ανέφεραν πως καλωσορίζουν την ένταξη στο Φόρουμ «κάθε χώρας της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Ο Κύπριος υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Βαρώσια, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση παράβασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Ο Ισραηλινός υπουργός τους ενημέρωσε για την κατάσταση ασφαλείας στο Ισραήλ, όπως επίσης στη σημασία που δίνει η χώρα τού στις περιφερειακές συνεργασίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Γκαντς

Το πρωί ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπένι Γκαντς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει «άμεσα» τις έκνομες ενέργειες στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την επανέναρξη διαλόγου στο κυπριακό.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας αναφερόμενος στη συνάντηση Γκαντς-Αναστασιάδη τόνισε πως ο Ισραηλινός αξιωματούχος «αναφέρθηκε στη βούληση της Κυβέρνησης της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ σε όλους τους τομείς, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ήδη υψηλό επίπεδο διμερούς συνεργασίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα