ΑΘΗΝΑ
02:51
|
27.04.2024
Ανησυχούμε για τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία έχει ήδη υιοθετήσει κυρώσεις κατά Γερμανών και Γάλλων αξιωματούχων απαντώντας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι και σύντομα θα ενημερώσει σχετικά τους εταίρους της ΕΕ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

“Από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυρώσεις για τον Ναβάλνι αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην προεδρία, σύντομα θα απαντήσουμε με αντίστοιχες κυρώσεις. Έχουν υιοθετηθεί και σύντομα θα ενημερώσουμε τους Γάλλους και τους Γερμανούς συναδέλφους μας σχετικά” διεμήνυσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

“Είπα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας και μπορώ να το επαναλάβω, καθώς πιστεύω ότι δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν, βλέπουμε ότι η Γερμανία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην νέα επιθετικότητα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) σχέσεων με τη Ρωσία. Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε, λαμβάνοντας υπ’όψιν τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη” δήλωσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ παρουσίασε στα μέσα Οκτωβρίου τον κατάλογο κυρώσεων σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνι κατά έξι υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων αλλά και του ερευνητικού ινστιτούτου της χώρας για τον φερόμενο ρόλο τους στην υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου. 

Το Κρεμλίνο απάντησε εκφράζοντας τη λύπη του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας ότι πρόκειται για κίνηση που δείχνει “έλλειψη λογικής”.

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι οι ρωσικές αρχές δεν θα επέτρεπαν ποτέ στον Αλεξέι Ναβάλνι να φύγει για θεραπεία στη Γερμανία αν επιδίωκαν να τον δηλητηριάσουν ειδικά με δεδομένο τον ταξιδιωτικό περιορισμό βάσει της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος του. 

Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται ο αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριλένκο, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Αλεκάντερ Μπορτνίκοβ, και δύο υφυπουργοί Άμυνας, οι Πάβελ Πόποφ και Αλεξέι Κριβορούτσκο. Πλην αυτών, οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του αρχηγού της προεδρικής διεύθυνσης εσωτερικής πολιτικής, Αντρέι Γιάριν, του πληρεξούσιου εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου, Σεργκέι Μενιάλο, και του Κρατικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας για την Οργανική Χημεία και Τεχνολογία (GosNIIOKhT).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα