ΑΘΗΝΑ
02:57
|
24.04.2024
Τι είπε για τη διαχείριση της πανδημίας, το ΕΣΥ, το εμβόλιο, το Πολυτεχνείο και την απόφαση του lockdown.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, στην σημερινή τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής, ισχυρίστηκε πως για την εξάπλωση του κορονοϊού μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν οι νέοι. Επίσης, έκανε αυτοκριτική για τη διαχείριση της κρίσης, είπε πως το εμβόλιο θα έρθει τον Ιανουάριο και κάλεσε την αντιπολίτευση να δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχει σε καμία πορεία για το Πολυτεχνείο.

“Η βασική αιτία διασποράς σε όλη την Ευρώπη ήταν η διασκέδαση των νέων. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης” είπε, επιμένοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς, η έκρηξη της πανδημίας σημειώθηκε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και όχι τον Αύγουστο ή τον Σεπέμβριο.

“Να θυμίσω ότι η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε, κύριε Τσίπρα, γιατί δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Και στον τουρισμό, είπατε αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα” είπε, καλώντας την αντιπολίτευση να σταματήσει την κριτική προς την κυβέρνηση και να μην στιγματιστεί η συζήτηση από αντιμαχίες.

“Οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές και οι ασθενείς το τελευταίο που θέλουν να ακούσουν είναι έναν καυγά στη Βουλή. Έρχονται ημέρες δύσκολες και κρίσιμες. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο lockdown ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ίδια μέτρα έχουν πάρει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και παραδέχθηκε ότι οι ενέργειες για τοπικά μέτρα περιορισμού απέτυχαν.

“Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες της δύσκολης έκθεσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάμε σε lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση του ιού” σημείωσε.

Για το ΕΣΥ

“Το τι έγινε στο ΕΣΥ είναι γνωστό. Έχουμε μια δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς” δήλωσε αλλά αντί να παραθέσει στοιχεία από το υπουργείο για τις προσλήψεις του προσωπικού και τις ΜΕΘ ανέγνωσε τα λεγόμενα της καθηγήτριας Εντατικολογίας Αναστασίας Κοτανίδου, η οποία έχει εκφράσει την ικανοποίησή της.

“Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τεστ που κάνουμε. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα” δήλωσε, τονίζοντας ότι η χώρα διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και έναν ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με αυτόν που παρέλαβε η κυβέρνηση.

Λίγο αργότερα επανερχόμενος στο ζήτημα των ΜΕΘ και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων συμπέρανε πως αν η χώρα συνέχιζε με τους προ μέτρων ρυθμούς, το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ”..

Ωστόσο, “ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες. Δυστυχώς κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός υγείας στην Ευρώπη ο οποίος να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας” είπε.

Η απόφαση για lockdown

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιθετική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, τονίζοντας πως έφτασε στην απόφαση του γενικού lockdown “επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψιν μου οι ειδικοί, δεν επιδέχονταν καμία αμφιβολία”. 

“Έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες: την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο 2ο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες”.

“Η εκθετική αύξηση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έπρεπε να συγκρατηθεί πάση θυσία”, τόνισε και επέμεινε στη ευθύνη της κυβέρνησης να προστατεύσει τη χώρα.

Ένταση για το Πολυτεχνείο

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της πορείας του Πολυτεχνείου, κατηγόρησε το ΚΚΕ για εγκληματική στάση και κάλεσε την αντιπολίτευση να δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχει σε καμία πορεία.

“Δεν θα ενθαρρύνετε κανέναν να βρεθεί στον δρόμο και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση να ξέρετε ότι δεν θα το επιτρέψει σας το λέω από τώρα. Όπως δεν έγιναν εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου δεν θα γίνουν και για το Πολυτεχνείο” είπε απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αυτοκριτική για τη διαχείριση της κρίσης

“Δεν θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι δεν κάναμε καλύτερα για να σώσουμε ζωές” δήλωσε χαρακτηρίζοντας την πανδημία “ασύμμετρη απειλή” και έκανε αυτοκριτική ως προς το τι θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα από την κυβέρνηση. 

“Θα μπορούσαμε να βάλουμε μάσκες νωρίτερα, θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει τη διασκέδαση νωρίτερα, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει μέτρα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη”, τόνισε, υπενθυμίζοντας πως κανείς από την αντιπολίτευση δεν πρότεινε κάτι από τα παραπάνω όταν έπρεπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να παραδεχτεί και αστοχίες και καθυστερήσεις αλλά δεν θα αμελήσει, όπως είπε, την κοινή προσπάθεια Πολιτείας, ειδικών και πολιτών.

Ακόμη, σημείωσε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται.

Τον Ιανουάριο το εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να το έχουμε τον Ιανουάριο.

Τόνισε ωστόσο, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εμβολιαστεί ο περισσότερος πληθυσμός και πως ακόμη και μετά από αυτό το διάστημα, οι πολίτες δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν.

Έως τότε, όπως επισήμανε, θα πρέπει να προστατευτούμε με γνώμονα την “ευθύνη”.

“Θα βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη, ώστε το 2021 να είναι η χρονιά της μεγάλης επανεκκίνησης, η χρονιά που θα έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια” κατέληξε.

Ευθύνη σημαίνει ελευθερία

“Κλείνω με ένα ειλικρινές κάλεσμα συσπείρωσης και προοπτικής. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας ακούγοντας τις οδηγίες των επιστημόνων. Με τόλμη και αλήθεια. Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας” τόνισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι” η ευθύνη είναι μια λέξη που μπορεί να τη διαβάσει από δύο διαφορετικές οπτικές. Μπορεί να τη δει ως φταίξιμο ή υπευθυνότητα. Ευθύνη σημαίνει υπευθυνότητα. Δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε το δάκτυλο σε κανέναν. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδερφός της ελευθερίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης θα την αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία και τώρα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δυσκολία, να βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα ώστε το 2021 να είναι η χρονιά της μεγάλης επανεκκίνησης και που θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα