ΑΘΗΝΑ
03:33
|
15.11.2024
Η Διεθνής Αμνηστία εγκαλεί την Αίγυπτο για τη συστηματική καταπίεση των Σουδανών προσφύγων στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες Σουδανοί πρόσφυγες και μετανάστες συνελήφθησαν από την αιγυπτιακή αστυνομία σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν στο Κάιρο για τη δολοφονία του 12χρονου Μοχάμεντ Χασάν.

Η Διεθνής Αμηνηστία καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 70 Σουδανοί, ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά, συνελήφθησαν στις 29 Οκτωβρίου, όταν πραγματοποιήθηκαν στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα οι ειρηνικές διαμαρτυρίες για το κύμα της ξενοφοβίας που σαρώνει την Αίγυπτο και τη βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα.

Το περιστατικό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δολοφονία του Μοχάμεντ Χασάν, ως ένοχος της οποίας έχει συλληφθεί ένας Αιγύπτιος άνδρας.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει στην αναφορά της ότι οι αιγυπτιακές Αρχές χρησιμοποιήσαν δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, ενώ οι συλληφθέντες χτυπήθηκαν βάναυσα από τους αστυνομικούς κατά την προσαγωγή τους.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενοι μέρα, αλλά 10 άνδρες παραμένουν υπό κράτηση σε εγκαταστάσεις των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Αιγύπτου, χωρίς να τους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα επικοινωνίας με δικηγόρο.

Στις 2 Νοεμβρίου, άνθρωποι των δυνάμεων Ασφαλείας ντυμένοι με πολιτικά εισέβαλαν σε σπίτια και χώρους εργασίας τουλάχιστον πέντε Σουδανών ακτιβιστών, ενώ πολλοί ακόμα Σουδανοί δέχτηκαν τηλεφωνικές απειλές για απέλαση από τη χώρα.

Η Εισαγγελία του Καΐρου αρνείται τις κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπίεση των αλλοεθνών που διαμένουν κι εργάζονται στην Αίγυπτο, αλλά υπάρχουν πλέον πολλές καταγγελίες για συλλήψεις, βασανισμούς και εκδόσεις Σουδανών ακτιβιστών. Σε κάποια αραβικά sites σημειώνεται ότι η Αίγυπτος εκδίδει αντιπολιτευόμενους Σουδανούς ζητώντας ως αντάλλαγμα την απέλαση ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σχεδόν 50.000 Σουδανοί πρόσφυγες κι αιτούντες άσυλο έχουν βρει καταφύγιο στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. “Οι Σουδανοί που προέρχονται από το Νταρφούρ, τη Νούμπα, το Φουρ, τη Ζαγκάουα αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς σκληρών διακρίσεων στην Αίγυπτο”, αναφέρουν πηγές του Guardian, μόνο και μόνο “επειδή είναι μαύροι. Όι πρόσφυγες που προέρχονται από τις αραβικές περιοχές του Σουδάν τυγχάνουν σχετικά καλύτερης αντιμετώπισης”.

Μια από τις συλληφθείσες καταγγέλλει τις συνθήκες διαβίωσης στην Αίγυπτο: “Είναι πολύ δύσκολο να είσαι πρόσφυγας εδώ. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τρεις φορές χειρότερη από αυτά που ζούσαμε στο Νταρφούρ. Στο Σουδάν υπήρχαν δολοφονίες και βιασμοί, αλλά εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η Αίγυπτος μοιάζει ασφαλής προορισμός όταν είσαι έξω απ’ τη χώρα, αλλά μέσα η κατάσταση είναι άθλια”.

Η 42χρονη πρόσφυγας από το Νταρφούρ κατήγγειλε επίσης τις συνθήκες της κράτησής της: “Τι κάναμε για να αξίζουμε τέτοια συμπεριφορά; Στη φυλακή μας απειλούσαν ότι δεν θα ξαναδούμε το φως του ήλιου”.

Η Έλενα Χαμπέρσκι, υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των προσφύγων στην Αίγυπτο, σημειώνει ότι η δολοφονία του 12χρονου Χασάν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Σουδανούς. “Ο θάνατός του είναι ενδεικτικός της βίας με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι Σουδανοί πρόσφυγες. Οι αντιδράσεις τους είναι λογικές – ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο ενός παιδιού αλλά και καλύτερες συνθήκες όχι μόνο για τη δική τους κοινότητα, αλλά για όλους τους Αφρικανούς πρόσφυγες στην Αίγυπτο”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα