ΑΘΗΝΑ
11:30
|
05.11.2024
Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου «δεν έχει καμία ουσία, καμία σημασία και καμία δέσμευση για την Εκκλησία της Κύπρου γιατί απλούστατα είναι απόφαση του Αρχιεπισκόπου…
Ο Κύπρου Χρυσόστομος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κακή εικόνα που δίνεται από την διάσπαση του ορθόδοξου κόσμου, που έχει προκαλέσει, ελέω αμερικανικού δακτύλου, το ζήτημα της ουκρανικής «αυτοκεφαλίας», τονίζουν με παρέμβασή τους σύνδεσμοι Θεολόγων της Κύπρου, αφού, όπως λένε, το θέμα αφορά όλη την Ορθοδοξία και όχι μόνον την Εκκλησία της  Κύπρου και την Ιερή της Σύνοδο. 

Συγκεκριμένα, τόσο η Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Θεολόγων όσο και ο Σύνδεσμος Θεολόγων του νησιού χαρακτήρισαν αρνητικά το πραξικόπημα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, που αποφάσισε αυτοβούλως να μνημονεύσει τον Επιφάνιο ως «Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας», τονίζοντας ότι δε δεσμεύει την Εκκλησία. 

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων( ΠΕΕΘ) Γιώργος Κυριακού, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η απόφαση του Αρχιεπισκόπου «δεν έχει καμία ουσία, καμία σημασία και καμία δέσμευση για την Εκκλησία της Κύπρου γιατί απλούστατα είναι απόφαση του Αρχιεπισκόπου και δεν είναι απόφαση της Ιεράς Συνόδου», η οποία «δεν είναι συμβουλευτικό σώμα του Αρχιεπισκόπου, είναι το Σώμα της Εκκλησίας το οποίο εξετάζει θέματα διοικητικά, κανονικά και τα λοιπά και λαμβάνει αποφάσεις». Κανείς αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του, να ενεργεί ατομικά, αυτό είναι παπικό χαρακτηριστικό, προσέθεσε. «Ασχέτως με το αν συμφωνούμε ή εάν διαφωνούμε με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, δηλαδή με την θέση του, απλά εκτιμούμε ότι δεν είναι η σωστή ενέργεια του Αρχιεπισκόπου», είπε, και σε θέματα στα οποία οφείλει να αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος «αυτό που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε καμιά αξία». Τέλος, ζήτησε από τον Κύπρου Χρυσόστομο να ανακαλέσει και να συγκαλέσει τη Σύνοδο. 

Ομοίως, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου Χριστάκης Ευσταθίου χαρακτήρισε αχρείαστη την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και ανέφερε ότι έθιξε το συνοδικό χαρακτήρα της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι «ο θεσμός της Συνόδου απαιτεί συλλογικότητα, ανταλλαγή απόψεων και έκδοση απόφασης από μέρους της Συνόδου και όχι μόνο από έναν Επίσκοπο».

Ο κ. Ευσταθίου έκανε εκτενή λόγο και στο πρόβλημα που δημιουργείται στη σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας, σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα, αφού «Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση, η οποία ίσως να έχει και πολιτικές διαστάσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα