Δραματική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη καθώς η πανδημία βγαίνει εκτός ελέγχου. Κατά μέσον όρο τα κρούσματα καθημερινά ξεπερνούν τα πεντακόσια και η καμπύλη δεν λέει όχι μόνο να πάρει τον κατήφορο αλλά ούτε καν να “ισιώσει”.
Τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά, τα νοσοκομεία αναφοράς ασφυκτιούν και εκπέμπουν σήμα κινδύνου, οι ΜΕΘ βρίσκονται σε οριακό σημείο όπως και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων που κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας την “χωρίς όρους και προϋποθέσεις” επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Από τις 148 ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας), οι 132 ήταν κατειλημμένες και οι εισαγωγές, ώρα με την ώρα, αυξάνονται δραματικά. Μόνο το ΑΧΕΠΑ, που εφημέρευε χθες, δέχθηκε 86 ασθενείς COVID-19.
Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει ξεφύγει έχει κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, ενώ στα άμεσα πλάνα της βρίσκεται και η “κατασκευή” κλινικών Covid-19 εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο.
Έξω απ’ τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας έχουν εγκατασταθεί υποστηρικτικά σκηνές και λυόμενα περίπτερα τα οποία παραχώρησε η ΔΕΘ ενώ μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής το ενδεχομενο εγκατάστασης κλινών στο Βελλίδειο Συνέδριακο Κέντρο.
Πληροφορίες ακόμη αναφέρουν ότι το “424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο” ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους που βρίσκονται στο υπόγειο – πυρηνικό καταφύγιό του.
Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή “Ωρα Ελλάδος” του Open TV ο Γιάννης Σαραντάκος, υπάρχει σχέδιο στο τραπέζι για να μετατραπεί το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε κλινική υποδοχής ήπιων περιστατικών κορονοϊού για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τα περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης.
“Οι υποδομές της ΔΕΘ- Helexpo, στη Θεσσαλονίκη, περίπτερα αλλά και το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο, είναι στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που έχει δεχθεί το ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού”, δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Έκθεσης κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας ότι ως τώρα δεν έχει ζητηθεί η παραχώρηση χώρων της ΔΕΘ .
Όπως είπε ο κ. Τζήκας, στο πρώτο κύμα του covid-19, η ΔΕΘ- Helexpo είχε δηλώσει στο Υπουργείο Υγείας ότι θα μπορούσε να παραχωρήσει χώρους περιπτέρων, όπως και το Βελλίδειο, για την κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ, κάτι που θα το κάνει και σε τούτη τη φάση αν της ζητηθεί.
Ως τώρα, η ΔΕΘ- Helexpo έχει παραχωρήσει λυόμενες κατασκευές/περίπτερα και τέντες, σε νοσοκομεία της πόλης που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε χώρους ακριβώς λόγω της πρόσθετης πίεσης που υφίσταται το σύστημα υγείας. Τέτοιο υλικό έχει δοθεί στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Άγιο Παύλο και Άγιο Δημήτριο.
Δραματικές ήταν και οι δηλώσεις στον ΣΚΑΪ του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου καθώς θεωρεί ότι “οι εικόνες στη Θεσσαλονίκη δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία”.
Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών
Εν τω μεταξύ, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί (12/11) οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι νοσηλευτές, στο πλαίσια της κινητοποιήσης που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας εργαζόμενοι του κλάδου πραγματοποιούν συγκεντρώσεις τηρώντας τα μέτρα προστασίας και ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στην διαχείριση της πανδημίας.
Στο πλευρό τον υγειονομικών που δίνουν καθημερινά μάχη στα δημόσια νοσοκομεία, τάσσονται εργατικά σωματεία και φοιτητές
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές ζητούν να γίνουν (εδώ και τώρα) μαζικές προσλήψεις προσωπικού και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Να ενταχθούν επιτέλους στα ΒΑΕ και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Τέλος ζητούν να γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους των δομών υγείας, στους εργασιακούς χώρους και στις υπόλοιπες κλειστές δομές της χώρας.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, τα νοσοκομεία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. “Έχουμε αρκετά περιορισμένο αριθμό κλινών όταν ανοίγει η εφημερία και ψάχνουμε να βρούμε που θα διατεθούν οι ασθενείς που ίσως χρειαστούν διασωλήνωση. Οι μονάδες για κορονοϊο επεκτείνονται και οι άλλες συρρικνώνονται”.
“Για εμάς ήρθε η ώρα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην είναι στη δικαιοδοσία των ιδιοκτητών αλλά κάτω από τον σχεδιασμό και προγραμματισμό του κράτους και να φορά ενιαία όλες τις δομές υγείας της χώρας», τόνισε η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι “το σύστημα υγείας έχει ανάγκη από μόνιμους γιατρούς οι οποίοι είναι χιλιάδες ενώ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις νοσηλευτών”.
“Ποτέ δεν αναπτύχθηκαν νέες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Όλες οι περιβόητες εξαγγελίες για προσλήψεις δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα” καταγγέλλει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης.
“Βιώνουμε μέρες δύσκολες, τραγικές, αλλά ευτυχώς ακόμα αντέχουμε και δε βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε”, κατέληξε.