ΑΘΗΝΑ
22:27
|
18.04.2024
Ο Μπόρις Τζόνσον αποχωρίζεται τον σύμβουλο που τον έκανε πρωθυπουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ούτε συναινετικό, ούτε ήρεμο φαίνεται να είναι το πολιτικό διαζύγιο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, από τον πιο έμπιστο σύμβουλό του, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο ενορχηστρωτής του Brexit και ο άνθρωπος που δρομολόγησε την άνοδο του Μπόρις Τζόνσον στον πρωθυπουργικό θώκο σήμερα αποχώρησε από την Ντάουνιγκ Στριτ με έναν τρόπο αυτάρεσκο που ταιριάζει… κουτί στο προφίλ. Όλως τυχαίως όλα τα ΜΜΕ και οι φωτογράφοι τους ήταν εκεί για να απαθανατίσουν τον Κάμινγκς να φεύγει με το “κουτί” των λιγοστών προσωπικών αντικειμένων του από την πρωθυπουργική οικία του Ηνωμένου Βασιλείου, στην καρδιά του Λονδίνου. Να αποχωρεί σαν κάθε απλός υπάλληλος που απολύεται από την εργασία του.

“Ο Ντομ Κάμινγκς έφυγε για τα καλά από το Νο 10 απόψε, αφού αποφάσισε να μην μείνει μέχρι τα Χριστούγεννα”, ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός σχολιαστής του Times Radio, Τομ Νιούτον Νταν. Λίγο αργότερα, η ίδια πληροφορία μεταδόθηκε από το BBC και το Sky News. Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει την πληροφορία αυτήν.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις επιτυχίες του Κάμινγκς στη μάχη του Brexit. Από το πουθενά και με τη βοήθεια πολλών μέσων που δίνει σήμερα η τεχνολογία ήταν ο ενορχηστρωτής μιας εκστρατείας που πέτυχε. Ο Κάμινγκς έπιασε τον παλμό του μόνιμα διαμαρτυρόμενου Βρετανού απέναντι στην ΕΕ, του πρώην αποικιοκράτη που πιστεύει στη δύναμη της στερλίνας απέναντι στο ευρώ και στην ιδιαίτερη και συγγενική του σχέση με τη δύναμη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Κάμινγκς έφερε τον Τζόνσον στην εξουσία, αλλά η πανδημία και ο κορονοϊός απεδείχθη ένα στρατόπεδο στο οποίο ο λαϊκισμός του Mr.Brexit ή Ντομ δεν ήταν επαρκής απέναντι στον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και της οικονομικής κρίσης. Πριν από πέντε μήνες ο Ντόμινικ Κάμινγκς παραβίασε το lockdown ταξιδεύοντας από το Λονδίνο στο Ντάραμ. Οι βρετανικές εφημερίδες Γκάρντιαν (Guardian) και η συντηρητική Ντέιλι Μέιλ (Daily Mail ) ήταν αυτές που ξεμπρόστιασαν τον Κάμινγκς. Η είδηση είχε αντίκτυπο σε πολλούς βουλευτές της Βουλής Κοινοτήτων που δεν σταμάτησαν να δέχονται παράπονα από τους ψηφοφόρους για τη συμπεριφορά και την ατιμωρησία του Κάμινγκς.

Ακόμα και το Brexit λειτούργησε σαν μπούμερανγκ για τον ανδροπρεπή και λάτρη των μέσων κοινωνικών δικτύωσης Κάμινγκς. Ο άνθρωπος που έφερε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μπήκε μέσα στη Ντάουνιγκ Στριτ με την ελπίδα των υποστηρικτών ήταν να το δρομολογήσει άμεσα και υπέρ του μεγαλείου της Γηραιάς Αλβιόνας απέναντι στη Γηραιά Ήπειρο. Και σε αυτό φάνηκε λίγος. Οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας – ΕΕ ακόμα συνεχίζονται με τη Βρετανία να φλερτάρει με μια έξοδο χωρίς συμφωνία ρισκάροντας τη διεθνή φήμη της. Η κυβέρνηση Τζόνσον με σύμβουλο τον Ντομ έφερε ένα νομοσχέδιο, το οποίο κατά παραδοχή της βρετανικής κυβέρνησης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ένα νομοσχέδιο που δίνει στους υπουργούς το δικαίωμα να αναιρέσουν μονομερώς διατάξεις της συμφωνίας του Brexit που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία, συγκεκριμένα τους τομείς των τελωνειακών διατυπώσεων και των κρατικών ενισχύσεων προς επιχειρήσεις. Το πλήγμα για τον Τζόνσον είναι ότι η Βουλή των Λόρδων καταψήφισε χθες Πέμπτη αυτό το νομοσχέδιο.

Σήμερα πηγές δηλώνουν στον Γκάρντιαν ότι ο Τζόνσον αποφάσισε την απόλυση του Ντομ γιατί έμαθε ότι ο σύμβουλός του σκάβει τον λάκκο του. Επισήμως, πάντως, ο Κάμινγκς θα παραμείνει στη θέση του για έξι ακόμα βδομάδες εργαζόμενος από το σπίτι.

Η γενική αίσθηση σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ότι αποχωρεί ένας μη αιρετός πολιτικός που ήταν απαξιωτικός όλων όσων έχουν εκλεγεί γνωρίζοντας τους ψηφοφόρους τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα