Σε κίνδυνο φαίνεται να τίθεται η 30ετής συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Μαρόκου και Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Πολισάριο στη Δυτική Σαχάρα.
Οι τριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές αυξάνονται επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες έπειτα και από την ανάπτυξη δυνάμεων του μαροκινού στρατού σήμερα τα ξημερώματα σε νότια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Δυτικής Σαχάρας, κοντά στα σύνορα με τη Μαυριτανία.
Αφορμή έδωσε η δημιουργία οδοφράγματος στις 21 Οκτωβρίου από μερικές δεκάδες ενόπλους του Λαϊκού Μετώπου Πολισάριο σε μεθοριακό χωριό της περιοχής από όπου περνούν εκατοντάδες φορτηγά που εξυπηρετούν το εμπόριο μεταξύ Μαυριτανίας, Δυτικής Σαχάρας και Μαρόκου.
Ανακοίνωση του μαροκινού στρατού που εκδόθηκε σήμερα δικαιολογεί την ανάπτυξη δράσης αναφέροντας ως στόχο τη διάλυση του οδοφράγματος για να συνεχιστεί η ανεμπόδιστη διέλευση ανθρώπων και οχημάτων.
Το Μέτωπο Πολισάριο από την πλευρά του είχε ανακοινώσει στις 5 Νοεμβρίου πως θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια την ανάπτυξη μαροκινών στρατευμάτων στην επίμαχη περιοχή.
Πληροφορίες της μαροκινής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας le360 ανέφεραν πως στη θέα των Μαροκινών στρατιωτών ένοπλα μέλη του Πολισάριο έριξαν σήμερα τα ξημερώματα προειδοποιητικά πυρά στον αέρα και στη συνέχεια έβαλαν φωτιές σε σκηνές που είχαν στήσει στην περιοχή προχωρώντας σε τακτική υποχώρηση. Στη συνέχεια Μαροκινοι στρατιώτες φέρεται πως απάντησαν με αντιαρματικά πυρά δίχως να αποσαφηνιστεί εάν προκάλεσαν θύματα.
Η Δυτική Σαχάρα, που βρίσκεται στο άκρο της βορειοδυτικής Αφρικής, ήταν ισπανική αποικία ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Μετά την αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων, το Μαρόκο έσπευσε να καταλάβει το βόρειο τμήμα της περιοχής (που φημίζεται, μεταξύ άλλων, για τα πλούσια κοιτάσματα φωσφόρου) και η Μαυριτανία το νότιο τμήμα.
Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Πολισάριο ιδρύθηκε το 1973 εκπροσωπώντας τον λαό των Σαχράουι. Έχει ως βασικό στόχο την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με την ονομασία Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.
Τη δεκαετία του 1980, το μέτωπο Πολισάριο διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο ενάντια σε φυλάκια του μαροκινού στρατού. Το Μαρόκο αντέδρασε κατασκευάζοντας ένα τεράστιο ανάχωμα μήκους 2.000 χιλιομέτρων. Οι εχθροπραξίες σταμάτησαν με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ. Το 1991 επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Μέτωπο Πολισάριο (που υποστηρίχτηκε μεταξύ άλλων από την Αλγερία) και το Μαρόκο και αναπτύχθηκε αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ (γνωστή ως MINURSO).