ΑΘΗΝΑ
17:03
|
19.04.2024
Τουλάχιστον 11 τραυματίες – Η αστυνομία επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών στη Λίμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Περού μετά την απόφαση του Κογκρέσου να καθαιρέσει τον πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα κρίνοντάς τον ένοχο για δωροληψίες. Κατηγορίες, τις οποίες αρνείται ο αποπεμφθείς πρόεδρος του Περού.

Χιλιάδες Περουβιανοί κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας Λίμα για να διαδηλώσουν κατά της καθαίρεσης του Βισκάρα. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης σημειώθηκαν ταραχές μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων της αστυνομίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 11 άτομα, ανάμεσά τους γιατροί, δημοσιογράφοι και μέλη οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών. “Το Περού φλέγεται, είμαστε όλοι θυμωμένοι”, δήλωσε ο διαδηλωτής Χοσέ Βέγκα στο Reuters. “Δεν είναι αυτή συμπεριφορά. Βγήκαμε στους δρόμους να διαδηλώσουμε για μια αδικία και μας επιτίθενται. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε τον αγώνα”, πρόσθεσε ο ίδιος διαδηλωτής. Ο υπουργός Εσωτερικών διέψευσε την πληροφορία ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων από ελικόπτερα.

   

Ο κεντρώος με μεγάλο λαϊκό έρεισμα Βισκάρ αποπέμφθηκε την περασμένη Δευτέρα. Μεταβατικός πρόεδρος του Περού ανέλαβε ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Μανουέλ Μερίνο, επιχειρηματίας και στέλεχος της Λαϊκής Δράσης (Acción Popular). Θα παραμείνει στο αξίωμα ως τον Ιούλιο του 2021. Κατά την ορκωμοσία του την Πέμπτη απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ψυχραιμία και ηρεμία στη χώρα.

 

Ο Βισκάρα είχε θέσει ως βασική πολιτική του προτεραιότητα τον αγώνα εναντίον της διαφθοράς σε μια χώρα με τεράστια ιστορία πολιτικών αναταραχών, αστάθειας και διαφθοράς. Με την καθαίρεση του Βισκάρα από την προεδρία το εθνικό νόμισμα της χώρας, Σολ, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών. Το Περού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Βισκάρα είχε εξαπολύσει αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον του προέδρου του Κογκρέσου Μανουέλ Μερίνο τους τελευταίους μήνες, προσάπτοντάς του ότι αποπειράθηκε να εμπλέξει τον στρατό στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απομάκρυνση του προέδρου από το αξίωμά του. Ο Μερίνο αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε παράνομο ή επιλήψιμο.  


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα