ΑΘΗΝΑ
15:59
|
20.04.2024

Χιλιάδες Αρμένιοι κάτοικοι των περιοχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας της 9ης Νοέμβρη, βάζουν στις βαλίτσες […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Αρμένιοι κάτοικοι των περιοχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας της 9ης Νοέμβρη, βάζουν στις βαλίτσες λίγα ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Σπρώχνουν άρον-άρον μερικές φωτογραφίες, απαραίτητα πιστοποιητικά ταυτότητας, δύο τρία οικογενειακά κειμήλια, μία αγιογραφία.

Βάζουν το κινητό στην τσάντα και αφού ρίχνουν μία τελευταία ματιά, με δάκρυα στα μάτια, περιλούζουν τα δωμάτια του σπιτιού με βενζίνη και ανάβουν φωτιά.

Οι κόποι μίας ζωής, η ζωή τους όλη, μέσα σε λίγη ώρα γίνονται παρανάλωμα πυρός και εκρήξεις.

Έχουν την οσμή του καμένου. Την όψη της στάχτης και του κάρβουνου.

Εκεί που ήταν το σπίτι, το μαγαζί, η εκκλησία της ενορίας, σήμερα υπάρχουν μόνον εστίες φωτιάς.

Έχουν μόνον 48 ώρες να εγκαταλείψουν τη γη τους, προτού την πατήσουν οι μπότες των Αζέρων στρατιωτών.

Προτού αναπτυχθούν οι Ρώσοι στρατιώτες που θα εγγυηθούν την νέα εύθραυστη εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Δύο λειψές μέρες διορία, προτού αρχίσουν τις πτήσεις πάνω από τα καμμένα σπίτια τους τα τουρκικά μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα που επί βδομάδες μαζί με τα εξελιγμένα ισραηλινά όπλα του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, τους χτυπούσαν ανελέητα.

Οι περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ όπως το λένε οι Αρμένιοι κάτοικοί του) που προβλέπεται να παραδοθούν την Κυριακή στις δυνάμεις των Αζέρων παραδίδονται σήμερα στις φλόγες.

Ο Αζέροι στρατιώτες θα βρουν την Κυριακή κυρίως στάχτες και αποκαΐδια. Τα περιθώρια να λεηλατήσουν άλλες περιουσίες Αρμενίων και να εξασφαλίσουν οι μισθοφόροι από τη Συρία καινούρια λάφυρα θα είναι αυτή τη φορά λιγοστά…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα