ΑΘΗΝΑ
22:21
|
26.04.2024
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την οινοποιία Psagot, βόρεια της Ιερουσαλήμ η οποία έχει βγάλει και ετικέτα με το όνομά του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία των ΗΠΑ ο οποίος θα επισκεφθεί ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την εφημερίδα Ha’aretz και τον ιστότοπο Axios.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την οινοποιία Psagot, βόρεια της Ιερουσαλήμ, η οποία έχει βγάλει και ετικέτα με το όνομά του, ενώ αναμένεται να γίνει επίσης, ο πρώτος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που θα πατήσει στο κατεχόμενο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν -προσάρτηση την οποία έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση Τραμπ και επικρίνει η κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρίνει στο παρελθόν τον εποικισμό των κατεχομένων — οι οικισμοί είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο — και είχε δεσμευθεί να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει, τις πληροφορίες αυτές, καθώς στο δελτίο Τύπου για την περιοδεία του Πομπέο που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη (10/11) αναφέρεται απλά πως θα επισκεφθεί στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η οινοποιία Psagot, βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς δικαστικής μάχης καθώς με απόφαση γαλλικού δικαστηρίου, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποχρεώθηκε να τοποθετεί στις φιάλες της, ετικέτες που αναφέρουν ότι το περιεχόμενό τους παράγεται στους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα και όχι στο Ισραήλ.

Η εταιρεία δημιούργησε μάλιστα, σειρά κρασιών με ειδική ετικέτα προς τιμήν του Μάικ Πομπέο, επιβραβεύοντας τον Αμερικανό ΥΠΕΞ γιατί αναίρεσε τη θέση που είχε υιοθετηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1978, ότι οι εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.

Σημειώνεται ότι ο Πομπέο στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ στην άρνησή του να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο όμως έχει ήδη συγχαρεί ο πρόεδρος Νετανιάχου.

Κατά τον ιστότοπο Axios η επίσκεψη Πομπέο συνδέεται και με τη φήμη που τον θέλει να βάζει υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ το 2024.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα