ΑΘΗΝΑ
08:40
|
05.11.2024
Ο serial killer Πίτερ Σάτκλιφ κατακρεουργούσε τα θύματά του με ένα μαχαίρι, ένα σφυρί κι ένα κατσαβίδι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πίτερ Σάτκλιφ, ο κατά συρροήν δολοφόνος που στα τέλη της δεκαετίας του ’70 είχε δολοφονήσει 13 γυναίκες στη βορειοδυτική Αγγλία πέθανε σήμερα (Παρασκευή 13/11) σε ηλικία 74 ετών, από επιπλοκές της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και αρνήθηκε τη θεραπεία.

Ο Σάτκλιφ, ο οποίος μετά την καταδίκη του είχε φυλακιστεί δια βίου, είναι γνωστός ως ο ‘Αντεροβγάλτης του Γιόρκσαϊρ’, προσωνύμιο που του απέδωσαν τα media της εποχής λόγω της βαναυσότητας των εγκλημάτων του.

Το πρώτο του θύμα ήταν η 28χρονη Βίλμα Μακάν, μια μητέρα τεσσάρων παιδιών που βρέθηκε δολοφονημένη τον Οκτώβριο του 1975. Ο Σάτκλιφ είχε λιώσει το κεφάλι της με σφυρί και την είχε μαχαιρώσει 15 φορές.

Ο Σάτκλιφ καταδικάστηκε το 1981 και πέρασε τρεις δεκαετίες κρατούμενος στην πτέρυγα των φρενοβλαβών του νοσοκομείου Μπρόντμορ. Το 2016 μεταφέρθηκε στις φυλακές Φράνκλαντ, στην κομητεία του Ντέρχαμ.

Ο συνταξιούχος πλέον αστυνομικός Μπομπ Μπρίτζεστοκ είχε συμμετάσχει στις έρευνες της αστυνομίας για τη σύλληψη του Σάτκλιφ. Σε σημερινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC δήλωσε ότι “δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε ένα δάκρυ” για τον δολοφόνο.

Τα θύματα του Σάτκλιφ

Ο Ρίτσαρντ Μακάν, γιος του πρώτου του θύματος, ο οποίος ήταν πέντε ετών όταν δολοφονήθηκε η μητέρα του, χαρακτήρισε τον θάνατο του Σάτκλιφ ως “ένα κάποιο τέλος”.

Όπως εξήγησε, “Όλα αυτά τα χρόνια, τα media δεν έπαψαν να ασχολούνται με τον δολοφόνο. Κι εμείς, οι οικογένειες των θυμάτων του έπρεπε να υποφέρουμε ξανά και ξανά. Σε κάθε ρεπορτάζ, σε κάθε αφιέρωμα. Ο θάνατός του ίσως είναι ένας κάποιος επίλογος. Νομίζω ότι πολλά παιδιά που βρέθηκαν ορφανά εξ αιτίας του χαίρονται σήμερα που δεν ζει πια”.

“Θεϊκή αποστολή”

Ο Σάτκλιφ, πρώην οδηγός φορτηγού γεννημένος στο Μπράντφορντ, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε για τους φόνους 13 γυναικών και για την απόπειρα δολοφονίας επτά ακόμα γυναικών το διάστημα 1975-1980.

Στους ανακριτές και στο δικαστήριο δήλωσε ότι ο Θεός του είχε αναθέσει την αποστολή να “αφανίσει τις πόρνες”. Καμία από τις γυναίκες που δολοφόνησε, όμως, δεν ήταν εργάτρια του σεξ.

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Σκότλαντ Γιαρντ. Στα πέντε χρόνια που τον αναζητούσε, η αστυνομία του Γιόρκσαϊρ είχε ανακρίνει τουλάχιστον 11.000 υπόπτους. Ο ίδιος ο Σάτκλιφ είχε συλληφθεί και ανακριθέι εννέα φορές – και πάντα στο τέλος αφηνόταν ελεύθερος και συνέχιζε τους φόνους.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, οι έρευνες της αστυνομίας είχαν αποπροσανατολιστεί από τον Τζον Χαμπλ, ο οποίος εμφανίστηκε από το πουθενά και διατεινόταν ότι εκείνος ήταν ο δολοφόνος. Ο Χαμπλ έστελνε γράμματα και ηχογραφημένες κασέτες στην αστυνομία και στις εφημερίδες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους φόνους του Σάτκλιφ ως ‘Wearside Jack’, μια περσόνα που είχε επινοήσει υποδυόμενος τον serial killer. Η Σκότλαντ Γιαρντ τον συνέλαβε μόλις το 2006, όταν κατάφερε να ταυτοποιήσει το DNA του με γενετικό υλικό που είχε εντοπιστεί σε κάποιον από τους φακέλους. Ο Χαμπλ καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών και πέθανε το 2019.

Πηγή: BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα