ΑΘΗΝΑ
06:31
|
05.05.2024

Η Νιγηρία, μία χώρα με σημαντικό ορυκτό και φυσικό πλούτο, που είναι πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου στην υποσαχάρεια Αφρική, εξακολουθεί να θρηνεί κάθε χρόνο το […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νιγηρία, μία χώρα με σημαντικό ορυκτό και φυσικό πλούτο, που είναι πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου στην υποσαχάρεια Αφρική, εξακολουθεί να θρηνεί κάθε χρόνο το θάνατο δεκάδων χιλιάδων βρεφών και παιδιών από πνευμονία.

Ο υφυπουργός Υγείας της Νιγηρίας, Ολορουνίμπε Μαμόρα παραδέχθηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Πνευμονίας στις 12 Νοεμβρίου, πως κάθε χρόνο πεθαίνουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια στη χώρα της περίπου 143.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Αναγνώρισε δε πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως καθώς ουσιαστικά χάνεται εξαιτίας της συγκεκριμένης νόσου ένα παιδί κάθε 20 δευτερόλεπτα.

Η Ένωση Παιδιάτρων της Νιγηρίας κάλεσε την κυβέρνηση, τους διεθνείς θεσμούς και τους ιδιώτες εταίρους να «βελτιώσουν τους δείκτες υγείας» προκειμένου η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με 200 εκατομμύρια κατοίκους, να «μην κατέχει το ειδεχθές ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών παγκοσμίως».

«Αυτή η χρονιά, το 2020, είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της πανδημίας της Covid-19 που διατάραξε τις προσπάθειες πρόληψης και φροντίδας για τα παιδιά, ιδίως την πρόσβαση στα εμβόλια, αλλά επίσης στην τροφή ή στις θεραπείες για τις κλασικές ασθένειες» προειδοποίησε η Ένωση Παιδιάτρων της Νιγηρίας.

Η πνευμονία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο με 2.000 θανάτους την ημέρα, μπροστά από την ελονοσία και την ιλαρά.

Η Unicef σημειώνει πως «η ιατρική παροχή οξυγόνου σε συνδυασμό με τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να σώσουν πάρα πολλές ζωές».

Ομοίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως η πνευμονία μπορεί να αποτραπεί εάν περιοριστεί η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους δίχως καλό εξαερισμό, εάν εξασφαλιστεί καλή διατροφή, εμβολιασμός, αποφυγή καπνίσματος μπροστά σε παιδιά και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο σπίτι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα