ΑΘΗΝΑ
15:49
|
26.04.2024

Στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κύριο μέλημά του είναι η διοργάνωση της “φιέστας” που […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κύριο μέλημά του είναι η διοργάνωση της “φιέστας” που ετοιμάζεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, Βαρώσια με αφορμή την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Εκεί αναμένεται η έλευση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει προαναγγείλει πως θα κάνει στα Βαρώσια…”πικ νικ” με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ που εξελέγη πρόεδρος στα κατεχόμενα τον περασμένο Οκτώβρη με 51.74%  έναντι 48.26% που πήρε ο αντίπαλός του, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Τούρκος υπουργός εξηγεί πως βρίσκεται στη “Βόρεια Κύπρο” για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους που ξεκινούν αύριο, Σάββατο, με διάγγελμα του Τουρκοκύπριου κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και με ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ. 

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα γίνει τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ η «επίσημη» στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μισή ώρα αργότερα, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η νέα “αντίδραση” της ΕΕ

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Πήτερ Στάνο μιλώντας σήμερα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προέτρεψε την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Ζήτησε παράλληλα “άμεση αντιστροφή” των πρόσφατων δράσεων της, ώστε να συμβάλλει καλόπιστα στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εκστρατεία του Δήμου Αμμοχώστου

Ο Δήμος Αμμοχώστου πάντως καταγγέλλει τις ενέργειες της Άγκυρας στα κατεχόμενα μιλώντας για “τρίτη εισβολή” στα Βαρώσια.

Αναλαμβάνει μάλιστα πρωτοβουλία για την διενέργεια εκστρατείας  ευαισθητοποίησης, που θα προβάλλει, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, “με μαχητικότητα” το αυτονόητο: «Την επιθυμία για επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη αλλά και την αποφασιστικότητα των κατοίκων να μην εκχωρήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους».
 
Επισημαίνει τέλος πως «η προκλητική επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και η διοργάνωση της κακόγουστης φιέστας προκαλούν τα αντανακλαστικά των Αμμοχωστιανών για να φωνάξουν: «Δεν ξοφλήσαμε!». Είμαστε ακόμα εδώ, αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις ρίζες, τον πολιτισμό και την ιστορία μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα