ΑΘΗΝΑ
00:12
|
02.05.2024
Η Αρμενική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας εμπόδισε απόπειρα δολοφονίας κατά του Πρωθυπουργού Νικολ Πασινιάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αρμενική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας εμπόδισε απόπειρα δολοφονίας κατά του Πρωθυπουργού Νικολ Πασινιάν, όπως ανέφερε η ίδια η υπηρεσία σε δήλωση της σήμερα το Σάββατο.

“Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Δημοκρατίας της Αρμενίας αποκάλυψε περιπτώσεις παράνομης απόκτησης και αποθήκευσης όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών από μια ομάδα ατόμων με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας στη Δημοκρατία της Αρμενίας”, αναφέρεται στη δήλωση. Διευκρινίζεται ότι οι επιτιθέμενοι, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του κράτους, σκόπευαν να καταλάβουν την εξουσία σκοτώνοντας τον αρχηγό της κυβέρνησης.

Η δήλωση διευκρινίζει ότι τα όπλα μεταφέρθηκαν στην Αρμενία από το Καραμπάχ, όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου. Εξαιτίας των παραπάνω και στη βάση άμεσων υποψιών για διάπραξη εγκλήματος, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, ο αρχηγός του κόμματος Ροντίνα Αρτούρ Βανετσιάν, ο πρώην βουλευτής Βαχράμ Μπαγκντασαριάν και δύο ακόμη άτομα συνελήφθησαν.

Νωρίτερα το Σάββατο, η δικηγόρος του Βανετσιάν, Λουζίν Σαχακιάν έγραψε στη σελίδα της στο Facebook ότι ο πελάτης της κρατείται. “Σήμερα ο Artur Vanetsyan προσκλήθηκε στο Ερευνητικό Τμήμα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και τέθηκε υπό κράτηση. Οι αρχές τον κατηγόρησαν με βάση ψευδείς υποψίες για σφετερισμό της εξουσίας και την προετοιμασία της δολοφονίας του Νικολ Πασινιάν”, έγραψε.

Στις 12 Νοεμβρίου, η Ειδική Υπηρεσία Ερευνών της Αρμενίας αποφάσισε να θέσει δέκα πολιτικούς της αντιπολίτευσης υπό προκαταρκτική σύλληψη, συμπεριλαμβανομένου του Βανετσιάν και του αρχηγού του κόμματος Ευημερούσας Αρμενίας Γκατζίκ Τσαρουκιάν με την κατηγορία οργάνωσης παράνομης συνάντησης. Στις 13 Νοεμβρίου απελευθερώθηκαν όλοι από την κράτηση. Διαμαρτυρίες που απαιτούν την παραίτηση του Πασινιάν διεξάγονται στην Αρμενία από τις 10 Νοεμβρίου, όταν έγινε γνωστή η εξαιρετικά δυσμενής για το Γερεβάν συμφωνία ειρήνευσης με το Αζερμπαϊτζάν.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιανάν υπέγραψαν κοινή δήλωση σχετικά με την πλήρη κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Νοεμβρίου. Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι οι πλευρές του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα έμεναν στις θέσεις που είχαν κρατήσει και ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Πηγές: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα