ΑΘΗΝΑ
18:25
|
08.05.2024
Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Λουκασένκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία στη Λευκορωσία συνέλαβε σήμερα στο Μινσκ την Κυριακή δεκάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης και ειδικότερα του ηγέτη της πρώην Σοβιετικής χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης και μαρτυρία που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο μάρτυρας είπε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax δήλωσε ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος κοντά στο σταθμό του μετρό Pushkinskaya.

Η Λευκορωσία βρίσκεται σε πολιτική κρίση, καθώς δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι βγαίνουν στους δρόμους κάθε εβδομάδα από τις εκλογές του Αυγούστου, ζητώντας από τον Λουκασένκο να παραιτηθεί μετά από 26 χρόνια στην εξουσία. Ο Λουκασένκο απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες υπέρ του.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί από όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και ομάδες δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες κρατούμενοι υπέστησαν ξυλοδαρμούς και άλλες κακοποιήσεις.

Η οργή των διαδηλωτών αναζοπυρώθηκε μετά από έναν θάνατο ενός 31χρονου αντικυβερνητικού διαδηλωτή ονόματι Ρομάν Μποντάρενκο, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο την Πέμπτη με τους διαδηλωτές να δηλώνουν ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από ξυλοδαρμό από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο υπουργός Εσωτερικών αρνείται κάθε ανάμιξη των δυνάμεων ασφαλείας και αποδίδει τον θάνατο του διαδηλωτή σε συμπλοκή με άλλους πολίτες.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα