ΑΘΗΝΑ
08:22
|
24.04.2024
''Φωτιά'' έχει βάλει στο πολιτικό σκηνικό η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.
¶íäñåò ôùí ÌÁÔ, Ýîù áðü ôï Ðïëõôå÷íåßï, üðïõ áðü ôï âñÜäõ ôçò ÐÝìðôçò ðåñßðïõ 40 Üôïìá âñßóêïíôáé åíôüò ôïõ Ðïëõôå÷íåßïõ, õðïóôçñßæïíôáò üôé èá óõíå÷ßóïõí íá âñßóêïíôáé óôï ÷þñï êÜíïíôáò óõíåëåýóåéò, ÐáñáóêåõÞ 13 Íïåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

”Φωτιά” έχει βάλει στο πολιτικό σκηνικό η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων έως τις 18 Νοεμβρίου με φόντο τις -υπό ιδιαίτερες συνθήκες φέτος- εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ, επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΔ άσκησε σκληρή κριτική με ανακοίνωσή του υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο σε πανδημία και οικονομία ”και προσπαθεί με αφορμή το Πολυτεχνείο να στήσει ένα τεχνητό σκηνικό έντασης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας”. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό ”να μην επιμείνει σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο”. ”Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα. Όχι όμως η δημοκρατία”, τονίζει.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι το κόμμα, με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες, από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Νοέμβρη δεν μπορεί και δε πρέπει να γίνει όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή με τη μαζική συμμετοχή πολιτών και την διεξαγωγή της πορείας προς την πρεσβεία των Η.Π.Α. ”Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης μας επιβάλλει να τιμήσουμε την εξέγερση της νεολαίας με διαφορετικούς τρόπους και τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για τη προστασία της δημόσιας υγείας”, επισημαίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ”πρωτοφανή και χουντικής έμπνευσης” την απόφαση της κυβέρνησης για  περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι ”δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του”.

Υπογραμμίζει ότι ”καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ”Πόσο δε μάλλον”, σχολιάζει, ”η κυβέρνηση που πριν δύο μέρες έστελνε βουλευτές της έξω από το Πολυτεχνείο να επιχειρούν’ μαζί με τα ΜΑΤ”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο επικοινωνία με αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Φ. Γεννηματά: ”Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια”

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά με παρέμβασή της επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε συγκεκριμένα πώς ”για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω”. Πρόσθεσε πως ”κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα ”Αποφασίζομεν και διατασσομεν”.  Επιδιώκει με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις”.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητάει να επικρατήσει η κοινή λογική, η οποία , όπως τονίζει ”είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στάση κρατά. Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια”.

Σφοδρή αντίδραση ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στην απαγόρευση των συναθροίσεων

Προηγήθηκαν οι αντιδράσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 στην ανακοίνωση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις σε όλη την επικράτεια μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει: ”Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα “καθ’ άπασαν την επικράτειαν”, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί μόνο ως πρόσχημα την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων.”

Σε υψηλούς τόνου και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25: ”Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα.”

Το ΜέΡΑ25 προσθέτει ότι:

”Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο κίνδυνος τόσο για την Δημοκρατία όσο για την δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της Πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης”.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN Greece

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα