ΑΘΗΝΑ
23:46
|
19.04.2024
Χιλιάδες Περουβιανοί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού Μανουέλ Μερίνο δέχθηκε αυξανόμενη πίεση την Κυριακή να παραιτηθεί μετά την παραίτηση του μισού υπουργικού συμβουλίου έπειτα από τους θανάτους δύο ανθρώπων σε διαμαρτυρίες για την ξαφνική απομάκρυνση του προκατόχου του.

Χιλιάδες Περουβιανοί πραγματοποίησαν μερικές από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της χώρας εδώ και δεκαετίες – κυρίως ειρηνικές, αλλά κάποιες αμαυρώθηκαν από συγκρούσεις – από όταν το Κογκρέσο ψήφισε την περασμένη Δευτέρα για την απομάκρυνση του Μάρτιν Βιζκάρα από τη θέση του προέδρου για κατηγορίες δωροδοκίας, τις οποίες αρνείται.

Η πολιτική αναταραχή ήρθε καθώς το Περού, ο 2ος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, καταπολεμά την πανδημία του κορονοϊού και αυτό που αναμένεται να είναι η χειρότερη οικονομική του συρρίκνωση σε έναν αιώνα.

Οι διαδηλωτές γέμισαν πλατείες στο κέντρο της Λίμα το Σάββατο το απόγευμα, με τις διαδηλώσεις να ξεκινούν ειρηνικά, αλλά να γίνονται πιο έντονες το βράδυ. Δύο νέοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, επιβεβαίωσε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Μετά τη βία, τουλάχιστον εννέα υπουργοί – που ορκίστηκαν την Πέμπτη – ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, ενώ έγιναν εκκλήσεις για την αποχώρηση του Μερίνο, του πρώην επικεφαλής του Κογκρέσου, ο οποίος είχε ηγηθεί της προσπάθειας καθαίρεσης του Βιζκάρα και ο οποίος ανέλαβε την περασμένη Τρίτη.

«Ο Πρόεδρος Μερίνο πρέπει να παρουσιάσει την παραίτησή του αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο νέος επικεφαλής του Κογκρέσου, ο κεντροδεξός νομοθέτης Λούις Βαλντέζ στον τοπικό σταθμό América Televisión νωρίς την Κυριακή, προσθέτοντας ότι είχε ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση των νομοθετών.

Η εθνική συνέλευση των περιφερειακών κυβερνήσεων του Περού δημοσίευσε επίσης μια δήλωση που ζητούσε την παραίτηση του Μερίνο, αναφέροντας ότι «ήταν πολιτικά υπεύθυνος για τις πράξεις βίας».

Ο πρωθυπουργός Αντέρο Φλόρες Αράος είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RPP ότι εάν ο Μερίνο παραιτηθεί θα αποχωρήσει κι αυτός. «Του χρωστάω σεβασμό, εκτίμηση και πίστη, δεν μπορώ να τον αφήσω μόνο», είπε.

Πυροτεχνήματα και δακρυγόνα

Το Σάββατο εκατοντάδες νέοι κυρίως διαδηλωτές παρουσίασαν μια τεράστια περουβιανή σημαία και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο στην κεντρική πλατεία Σαν Μαρτίν. Αργότερα, μια ομάδα από κουκουλοφόρους διαδηλωτές συγκρούστηκε με την αστυνομία, ρίχνοντας πέτρες και πυροτεχνήματα, και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα.

Στην πόλη αντηχούσαν σειρήνες, κραυγές και φωνές διαδηλωτών που απαιτούσαν την απομάκρυνση του Μερίνο.

Ο Φλόρες Αράος είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους ότι η απομάκρυνση του Βιζκάρα εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά από το Κογκρέσο, το οποίο κυριαρχείται από την αντιπολίτευση, ήταν νόμιμη. Είπε ότι ο Μερίνο δεν είχε καμία πρόθεση να ενδώσει στα αιτήματα των διαδηλωτών να παραιτηθεί.

«Επρόκειτο για μια συνταγματική αλλαγή», είπε ο Φλόρες Αράος. «Ζητάμε από τους ανθρώπους να δείξουν κατανόηση. Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε χάος και αναρχία. “

Αν και οι διαδηλώσεις που παρατηρήθηκαν στη Λίμα από τη Δευτέρα ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές, δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν σε σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες για να σταματήσει τις ταραχές, και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η χρήση βίας ήταν υπερβολική.

«Δεδομένης της κατάστασης, οι νέοι δεν μπορούν να είναι αδιάφοροι, πρέπει να απαιτήσουμε σεβασμό», δήλωσε η Σόνια Τζούλκα, οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο του Καλάο. «Ο λαός είναι εναντίον αυτής της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Μερίνο.»

Ο Μερίνο, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Λαϊκή Δράση, ζήτησε ηρεμία και υποσχέθηκε να ακολουθήσει ένα σχέδιο για νέες προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο.

Ο Βιζκάρα, ένας πολιτικά ανεξάρτητος κεντρώος που είναι δημοφιλής στους Περουβιανούς, επέβλεψε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς που οδήγησε σε συχνές συγκρούσεις με το Κογκρέσο σε μια χώρα που έχει ιστορικό πολιτικών αναταραχών και διαφθοράς.

Ο πρώην πρόεδρος δεν έχει ακόμη κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες διαφθοράς που ασκήθηκαν εναντίον του κατά την ακρόαση καθαίρεσης πριν από την απομάκρυνσή του.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα