ΑΘΗΝΑ
05:03
|
18.04.2024
Καταδικάστηκαν σε θάνατο για πρόσφατα η παλιότερα αδικήματα “τρομοκρατίας”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράκ καταδίκασε σε θάνατο δι΄απαγχονισμού 21 “τρομοκράτες και δολοφόνους”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Ήταν η πιο πρόσφατη σε μια μακρά λίστα μαζικών εκτελέσεων στο Ιράκ μετά τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους το 2017.  

Οι 21 άντρες, όλοι καταδικασμένοι για πρόσφατα ή παλιότερα αδικήματα “τρομοκρατίας”, απαγχονίστηκαν στη φυλακή Χουτ, στην επαρχία Ζι Καρ στα νότια της χώρας. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν άτομα που εμπλέκονταν σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που στοίχισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στην πόλη Ταλ Αφάρ του βορείου Ιράκ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Το Υπουργείο δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητα αυτών των εκτελεσθέντων, ούτε υπεισήλθε σε λεπτομέρειες ως προς τα αδικήματα, τα οποία διέπραξαν και για τα οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Από το 2017 τα ιρακινά δικαστήρια διέταξαν εκατοντάδες θανατικές ποινές. Στη συνέχεια, εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κούρδο Μπαρχάμ Σαλέχ, να επικυρώσει τα διατάγματα εκτέλεσης. Αυτό συνέβη και πάλι για τους 21 καταδίκους τη Δευτέρα, ανέφεραν πηγές της αστυνομίας.

Αυτές οι ποινές, μαζί με εκατοντάδες ισόβιες ποινές, έχουν επιβληθεί σε Ιρακινούς και εκατοντάδες αλλοδαπούς – άνδρες και γυναίκες – βάσει ποινικού κώδικα που προβλέπει θάνατο για όποιον ενταχθεί “σε τρομοκρατική οργάνωση”, ανεξάρτητα από το αν ο κατηγορούμενος πολεμούσε στις τάξεις της.

Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την ηγεσία του Ιράκ και περιφερειακές διοικήσεις για αντιφάσεις στις δικαστικές διαδικασίες, για κακοδικίες και για άδικες καταδικαστικές αποφάσεις. Το Ιράκ εμμένει ότι οι ακροαματικές διαδικασίες είναι καθόλα νόμιμες. Το 2019, το Ιράκ εκτέλεσε 100 καταδίκους, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Μέχρι στιγμής, κανένας από τους αλλοδαπούς των ΗΠΑ που καταδικάστηκαν σε θάνατο δεν έχει απαγχονιστεί, αλλά 11 Γάλλοι και ένας Βέλγος αναμένουν την εκτέλεσή τους στο Ιράκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα