“Βαριά σύννεφα” μαζεύονται ενόψη της αυριανής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων καθώς η Βουλγαρία φαίνεται πως εμμένει στην απόφασή της να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία.
Η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, μιλώντας σήμερα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα των Σκοπίων Plusinfo.mk, ξεκαθάρισε πως η χώρα της θα αρνηθεί να συγκατανεύσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια γιατί δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της διμερούς “Συμφωνίας Φιλίας” που υπέγραψαν το 2017.
“Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμά τους για αυτο-καθορισμό του έθνους τους και το δικαίωμά τους να αποκαλέσουν τη γλώσσα τους όπως τους αρέσει. Αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε πως αυτό το δικαίωμα θα είναι στη βάση του μίσους, της κλοπής της Ιστορίας και της άρνησης της Βουλγαρίας” είπε η Ζαχαρίεβα.
Γερμανικό βραβείο στον Ζόραν Ζάεφ…
Λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετέβη στο Βερολίνο για να παραστεί σε τελετή του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, κατά την οποία του απονεμήθηκε το ετήσιο Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Όπως φαίνεται ο Ζάεφ “έχει λαμβάνειν” σε ό, τι αφορά το δικό του μερίδιο στην υπογραφή της (ΝΑΤΟϊκής εμπνεύσεως) συμφωνίας των Πρεσπών καθώς σήμερα τιμήθηκε για το ρόλο του στην… «Πολύχρωμη Επανάσταση» “ενάντια στη διαφθορά” και “υπέρ του εκδημοκρατισμού”.
Σε ομιλία που εκφώνησε μετά την παραλαβή του βραβείου του, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως για τα Σκόπια δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως αυτή «είναι το μέλλον μας.» Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη διένεξη με τη Βουλγαρία επέμεινε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός είναι πραγματικότητα».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας που ήταν παρών στην τελετή, εκφώνησε ομιλία παινεύοντας τα κατορθώματα του Ζόραν Ζάεφ. Σε ένα κρεσέντο φιλοφρόνησης ο Γερμανός υπουργός τον χαρακτήρισε «ελπίδα μιας γενιάς που είχε χορτάσει τον εθνικισμό και μια πολιτική που είχε στραμμένο το βλέμμα περισσότερο προς τα πίσω παρά προς το μέλλον».
Αναφερόμενος αργότερα στη στάση της Βουλγαρίας και ενόψει της προγραμματισμένης για αύριο τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους του από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων,ο Μάας ξεκαθάρισε πως «προς το παρόν τα μηνύματα δεν είναι καλά». Διαβεβαίωσε εντούτοις πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε μέχρι το τέλος της γερμανικής προεδρίας (31 Δεκεμβρίου 2020) να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.