ΑΘΗΝΑ
04:36
|
20.04.2024
Το εμβόλιο είναι πολύ κοντά στη λογική και τις 'επιδόσεις' του εμβολίου της Pfizer, άρα και εξίσου πειραματικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna παρουσίασε ένα νέο εμβόλιο που -σύμφωνα με την ανακοίνωσή της- εμφάνισε αποτελεσματικότητα σχεδόν 95%.

Το εμβόλιο της Moderna είναι πολύ κοντά στη λογική και τις ‘επιδόσεις’ του εμβολίου της Pfizer, άρα και εξίσου πειραματικό.

H Moderna κατά την παρουσίαση του εμβολίου της έκανε λόγο για “σπουδαία μέρα” στον αγώνα κατά της Covid-19 και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει τη φόρμουλα του εμβολίου για έγκριση εντός των επόμενων εβδομάδων.

Εξυπακούεται, βέβαια, ότι το εμβόλιο είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, όπως άλλωστε και το αντίστοιχο της Pfizer. Στην τρίτη φάση των δοκιμών του, χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με απόσταση τεσσάρων εβδομάδων σε 15.000 Αμερικανούς, ενώ άλλοι τόσοι εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “εμβολιάστηκαν” με placebo.

Από τους πρώτους 95 εθελοντές που στην πορεία εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου Covid-19, μόλις οι πέντε είχαν εμβολιαστεί κανονικά, ενώ οι 90 ήταν στην ομάδα των εθελοντών που δέχτηκαν τον εικονικό εμβολιασμό. Μάλιστα, 11 από τους νοσούντες εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές – όλοι από την ομάδα του εικονικού εμβολιασμού.

Αυτό, σύμφωνα με την Moderna, μεταφράζεται σε ποσοστό προστασίας 94.5%.

“H συνολική αποτελεσματικότητα είναι εντυπωσιακή, είναι μια σπουδαία μέρα” δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ο Ταλ Ζακς, αρχίατρος της Moderna.

Φυσικά, όπως ισχύει και για το εμβόλιο της Pfizer, δεν γνωρίζουμε ακόμα τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το συγεκριμένο εμβόλιο, καθώς και την αποτελεσματικότητά του στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Άγνοστο, επίσης, παραμένει το κατά πόσο το εμβόλιο αποτρέπει τη διάδοση του ιού – οι δοκιμές δείχνουν μόνο το ποσοστό στο οποίο προστατεύει τον εμβολιασμένο από το να νοσήσει ο ίδιος.

Ο κ. Ζακς, πάντως, εξέφρασε συγκρατημένα την αισιοδοξία του ότι το εμβόλιο “δεν μοιάζει να χάνει τη δυναμική του” σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο συμπτώματα κόπωσης, κεφαλαλγίας και ελαφρείς πόνοι στο σημείο του εμβολιασμού, επιπλοκές οι οποίες είναι “αναμενόμενες για ένα ενεργό, λειτουργικό εμβόλιο”.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου, η Moderna ανακοίνωσε ότι θα μπορεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να διαθέσει 20 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ, ενώ είναι εντός των δυνατοτήτων της η παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα