ΑΘΗΝΑ
04:32
|
22.11.2024
Δύσκολη αποδεικνύεται η «συγκατοίκηση» ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Alternate Prime Minister and Minister of Defense Benny Gantz visits at the Jerusalem Municipality on November 10, 2020. Photo by Yonatan Sindel/Flash90 *** Local Caption *** קורונה וירוס ירושלים עיריית ירושלים בני גנץ מסיבת עיתונאים מדבר
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύσκολη αποδεικνύεται η «συγκατοίκηση» ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το κόμμα Λικούντ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Άμυνας και αρχηγό του διαλυθέντος «Γαλανόλευκου» μπλοκ Μπένι Γκαντς.

Αφορμή δίνουν οι διαφορές των δύο πλευρών στα σχέδια του νέου προϋπολογισμού σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομία δέχεται έντονες πιέσεις, μεταξύ άλλων και από το νέο κύμα πανδημίας που χτυπά το Ισραήλ.

Ο αντιπρόεδρος Μπένι Γκαντς, πιέζοντας για συμβιβαστική λύση με παράλληλη προώθηση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη μείωση των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων, αναγόρευσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου υπεύθυνο σε περίπτωση που η χώρα να βρεθεί ξανά σε μονοπάτι νέων βουλευτικών εκλογών.

«Η βουλή θα διαλυθεί» είπε στη διάρκεια ομιλίας του σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στην ισραηλινή βουλή (Κνέσετ) προσθέτοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση «οι πολίτες του Ισραήλ θα ξέρουν ποιος τους έσυρε στις κάλπες».

Αυτά ενώ δεν έχουν περάσει καλά-καλά οκτώ μήνες από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, το αποτέλεσμα των οποίων επέβαλε την συγκυβέρνηση της χώρας από τα δεξιά κόμματα Λικούντ και “Γαλανόλευκο” μπλοκ.

Αντιδράσεις από τα σχέδια επέκτασης εποικισμού στην Ιερουσαλήμ

Από την άλλη φαίνεται πως τα σχέδια για επέκταση του εβραϊκού εποικισμού Γκίβατ Χάματος, που βρίσκεται σε στρατηγική περιοχή κοντά στη Βηθλεέμ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώνουν τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αλλά προκαλούν έντονες αντιδράσεις σε ΟΗΕ και ΕΕ.

Την Κυριακή ανακοινώθηκε πως δίνεται άδεια για επέκταση του εποικισμού Γκιβάτ Χαματός προκειμένου να αναγερθούν 1.257 κατοικίες Εβραίων εποίκων.

Το σχέδιο σημαίνει στην πράξη αποκοπή περιοχής που βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με την υπόλοιπη νότια Δυτική Όχθη με συνέπεια σε περίπτωση ίδρυσης μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους να μην υπάρχει συνέχεια εδαφών και να μην μπορεί η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσά του…

Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν σήμερα από ΟΗΕ και ΕΕ.

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την “Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή” Νικολάι Μλαντένοφ αποδοκίμασε τα σχέδια αυτά επισημαίνοντας ότι εάν υλοποιηθούν θα ενισχύσουν περαιτέρω έναν “κλοιό” εποικισμών ανάμεσα σε τμήμα της Ιερουσαλήμ και την Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη . Όπως τόνισε μία τέτοια εξέλιξη θα βλάψει “σημαντικά τις προοπτικές για ένα μελλοντικό Παλαιστινιακό Κράτος με εδαφική συνέχεια στη βάση της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ”.

Στην επίμαχη περιοχή μετέβη σήμερα ομάδα διπλωματών χωρών της ΕΕ με τον επικεφαλής της αποστολής, Γερμανό διπλωμάτη, Σβεν Κουχν φον Μπούργκντορφ που αντιδρά για τους ίδιους λόγους.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια απόπειρα ντε φάκτο προσάρτησης και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει», δήλωσε ο Μπούργκσντορφ.

Ωστόσο στο χώρο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μερικές δεκάδες ακροδεξιοί Εβραίοι έποικοι που εμπόδισαν τους διπλωμάτες της ΕΕ να κάνουν στοιχειώδεις δηλώσεις φωνάζοντας συνθήματα όπως: “ΕΕ ντροπή σου! Στηρίζεις τρομοκράτες” κ.α.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα