ΑΘΗΝΑ
21:23
|
19.04.2024
Συγκέντρωσε το 56,91% των ψήφων έναντι του προέδρου Ιγκόρ Ντόντον που περιορίστηκε στο 43%.
Ìîëäàâèÿ. Êèøèíåâ. Ëèäåð ïàðòèè "Äåéñòâèå è ñîëèäàðíîñòü" (ÏÄÑ), êàíäèäàò â ïðåçèäåíòû Ìîëäàâèè Ìàéÿ Ñàíäó ó ïðåäâûáîðíîãî øòàáà ïîñëå îãëàøåíèÿ ïðåäâàðèòåëüíûõ èòîãîâ ãîëîñîâàíèÿ âî âòîðîì òóðå âûáîðîâ ïðåçèäåíòà. Ïî äàííûì ÖÈÊ ïîñëå îáðàáîòêè 96% ïðîòîêîëîâ, Ìàéÿ Ñàíäó íàáðàëà 52,47% ãîëîñîâ, à äåéñòâóþùèé ãëàâà ãîñóäàðñòâà Èãîðü Äîäîí — 47,25%. Âàëåðèé Øàðèôóëèí/ÒÀÑÑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αρχηγός του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης, Μάγια Σάντο, κέρδισε χθες Κυριακή (15/11) τις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία συγκεντρώνοντας το 56,91% των ψήφων έναντι του προέδρου Ιγκόρ Ντόντον που περιορίστηκε στο 43%, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Μολδαβίας (CEC) μετά από την καταμέτρηsη του 99% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότεροι από 910.000 πολίτες της Μολδαβίας ψήφισαν υπέρ της Σάντο, ενώ περισσότεροι από 689.000 προτίμησαν τον Ντόντον.

Σημειώνεται ότι στην πρώην σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία, η πολιτική τάξη μοιράζεται σε δύο στρατόπεδα, αυτό που επιθυμεί στενότερη σχέση με τις Βρυξέλλες κι εκείνο που προτιμά να διατηρεί στενή σχέση με τη Μόσχα.

Ο 45χρονος Ιγκόρ Ντόντον επιδίωξε να εξασφαλίσει στήριξη από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, που βρέθηκε στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Η Σάντο ήταν πρωθυπουργός για μερικούς μήνες στη θητεία του Ντόντον, πριν απομακρυνθεί από το αξίωμα έπειτα από ψήφο δυσπιστίας του κοινοβουλίου. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία στην ιστορία της Μολδαβίας.

Η Μάγια Σάντο είναι οικονομολόγος που εργάστηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα τόσο στην πατρίδα της όσο και στην Ουάσινγκτον, ενώ είχε διατελέσει και υπουργός Παιδείας.

Η Σάντο προτείνει τη στενότερη σχέση με την Ε.Ε. ως τον δρόμο που πρέπει να πάρει η χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση.

Πάντως, τα περιθώρια ελιγμών της θα είναι περιορισμένα, ελλείψει ισχυρής στήριξης στο κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι Σοσιαλιστές του Ντόντον.

Εκτιμάται ότι η Σάντο θα επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ελπίζοντας να μεταβληθεί η ισορροπία δυνάμεων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, διαμηνύοντας πως δεν θέλει να δει τη χώρα του να γίνεται πιόνι “σε γεωπολιτικά παιγνίδια”, έκανε έκκληση για “ηρεμία” όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Η CEC πρέπει ακόμη να επεξεργαστεί τις ψηφοφορίες από περίπου 20 εκλογικά κέντρα εκτός Μολδαβίας. Σύμφωνα με την CEC, πάνω από το 92% των Μολδαβών πολιτών που ψήφισαν στο εξωτερικό υποστήριξαν την Σάντο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της CEC, η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 52,76%.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα