ΑΘΗΝΑ
23:57
|
04.05.2024
Κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο – Ο συνήγορός του μιλά στον βρετανικό “Γκάρντιαν”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα παιδί έξι ετών ήταν ανάμεσα στα θύματα ενός ακόμα ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου στην προσπάθειά τους να φτάσουν με βάρκα στο νησί της Σάμου στις 8 Νοεμβρίου. Ο πατέρας του εξάχρονου σήμερα διώκεται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και αν καταδικαστεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη.

Τα αίτια του θανάτου του ανήλικου αγοριού δεν έχουν ακόμα διαπιστωθεί, όπως επισημαίνει ο βρετανικός “Γκάρντιαν” (Guardian) σε δημοσίευμά του. Η άσκηση δίωξης σε βάρος του 25χρονου πατέρα του από το Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται ως μια “ευθεία επίθεση εναντίον του δικαιώματος για άσυλο”.  

Πατέρας και γιος επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα μαζί με 25 ακόμα άτομα από τις ακτές της Τουρκίας με την ελπίδα να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη. Η βάρκα ανατράπηκε στο Αιγαίο. Η σορός του εξάχρονου βρέθηκε στις ακτές της Σάμου, δίπλα σε μια έγκυο, η οποία επέζησε και λίγες ημέρες αργότερα έφερε στον κόσμο το παιδί της.

Ο συνήγορος του πατέρα που διώκεται από τις ελληνικές αρχές μίλησε στον Guardian για την περιπέτεια του πελάτη του. Ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης δήλωσε ότι πέρασαν ώρες μέχρις ότου να δοθεί η εντολή για την αποστολή διάσωσης από τις αρχές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει γνώση να ζητήθηκε η συνδρομή της Frontex. “Η ανησυχία μου για αυτήν την υπόθεση δεν είναι μόνο η ολιγωρία από την πλευρά των αρμόδιων αρχών για τη διάσωση των ναυαγών. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι αυτές οι διώξεις σε βάρος του πελάτη μου θα χρησιμοποιηθούν ως ακόμα ένα εμπόδιο για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα”.

Ο 25χρονος έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, όπως προβλέπει αυτήν την περίοδο λόγω κορονοϊού η διαδικασία για τους αιτούντες άσυλο. Ο κ. Χούλης σημειώνει ότι η επιθυμία του πελάτη του είναι να εξεταστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τον κορονοϊό προκειμένου να τεθεί εκτός καραντίνας και να οργανώσει την κηδεία του παιδιού του.

Ο Βασίλης Κερασιώτης, δικηγόρος και διευθυντής της HIAS Ελλάδος, η οποία δίνει δωρεάν νομική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο, χαρακτήρισε την υπόθεση του 25χρονου πατέρα “πρωτόγνωρη”.  “Σε άλλες περιπτώσεις ναυαγίων από το 2015 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που είχαν θύματα, δεν είχαμε δει να ασκείται δίωξης σε βάρος αιτούντος άσυλο κατά την είσοδό του στη χώρα. Έχουν ασκηθεί παρόμοιες διώξεις σε καταυλισμούς προσφύγων εντός της χώρας, αλλά ουδέποτε κατά την είσοδο στη χώρα. Και ως εκ τούτου αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή προσέγγισης”.

Εκπρόσωπος των λιμενικών αρχών δήλωσε στον Guardian ότι ενημερώθηκαν για το περιστατικό από ένα άτομο τις πρώτες πρωινές της Κυριακής. Τόνισε ότι όταν δύο σκάφη του Λιμενικού μετέβησαν στο σημείο του ναυαγίου δεν βρήκαν εκεί κανέναν από τους επιβαίνοντες. Όλοι εντοπίστηκαν αργότερα σε ακτή της Σάμου, πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα