ΑΘΗΝΑ
14:13
|
08.05.2024
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Συρίας και μακροχρόνιος σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ πέθανε σε ηλικία 79 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος διπλωμάτης της Αραβικής Δημοκρατίας τα τελευταία 15 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 79 ετών, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA και η κρατική τηλεόραση, αναφέροντας ότι το υπουργείο θρηνεί τον βετεράνο πολιτικό.

Ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ θα συμπλήρωνε τα 80 του χρόνια τη 13η Ιανουαρίου.

“Το υπουργείο Εξωτερικών θρηνεί τον θάνατο του υπουργού Ουάλιντ Μουάλεμ”, μετέδωσε το SANA τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Mουάλεμ υπηρέτησε ως κορυφαίος διπλωμάτης της Συρίας από το 2006, ενώ επίσης διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας από το 2012, για σχεδόν ολόκληρη τη δεκαετή σύγκρουση. Τη δεκαετία του ’90 διετέλεσε πρέσβης της Συρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως διπλωμάτης είχε επίσης εργαστεί στη Σαουδική Αραβία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Το 1975 διορίστηκε πρεσβευτής στη Ρουμανία.

Ο Μουάλεμ είδε τη χώρα του να στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το Ιράν και τη Ρωσία, χώρες που βοήθησαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα χέρια των ανταρτών.

Ως μακροχρόνιος σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, στις δημόσιες ομιλίες και συνεντεύξεις του με ξένα μέσα ενημέρωσης, ο Mουάλεν καταδίκαζε συχνά τις ξένες παρεμβάσεις στο εσωτερικό της Συρίας και τις αυθαίρετες παραβιάσεις της κυριαρχίας της.

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έγινε την Παρασκευή στο πλαίσιο συνόδου που διοργάνωσε η Συρία για την επιστροφή των χιλιάδων προσφύγων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έμοιαζε αδύναμος, ενώ δύο άνδρες τον βοηθούσαν να περπατήσει.

Τον περασμένο μήνα, επέκρινε τα “αστεία προσχήματα” που παρεμποδίζουν την επιστροφή των συριακών προσφύγων στην πατρίδα τους, καταδικάζοντας τη Δύση για την πολιτικοποίηση ενός καθαρά ανθρωπιστικού ζητήματος που το χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τις πολιτικές τους ατζέντες.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2011, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον είχε υιοθετήσει κυρώσεις εναντίον του.

“Ήταν γνωστός για τις έντιμες, πατριωτικές του θέσεις”, επεσήμανε η συριακή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε ότι θα ταφεί σήμερα το απόγευμα στη Δαμασκό.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα