ΑΘΗΝΑ
11:24
|
19.04.2024
Για λόγους δημοσίου συμφέροντος απορρίφτηκε το αίτημα ακύρωσης της απόφασης Χρυσοχοΐδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικυρώνει την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και απορρίπτει το αίτημα του γενικού γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και υπολοίπων προσφευγόντων για ακύρωση της απόφασης που προβλέπει καθολική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω εν όψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας Μαίρη Σαρμπ απέρριψε την αίτηση επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς της νόσου Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι πι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο διαμαρτυρίας που κατέθεσαν πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και δικηγόροι για την υπό εξέλιξη εκτροπή της Δημοκρατίας. “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασε τα εσκαμμένα. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 46 χρόνια που ανακοινώνεται η απαγόρευση συνάθροισης άνω των τεσσάρων ατόμων”, επισημαίνεται στο κείμενο. “Η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη θύμισε πως οι χουντικές απαγορεύσεις δεν ανήκουν στο μακρινό παρελθόν μας. Ωστόσο, οι σημερινές απαγορεύσεις δεν είναι επιστροφή στο χθες αλλά προεικόνισμα του μέλλοντος που σχεδιάζουν. Η προστασία από την πανδημία του Covid-19 δεν είναι αιτία, είναι πρόσχημα. Ξέρουν εξάλλου πως αν άφηναν την πορεία να εξελιχθεί με τα μέτρα αυτοπροστασίας που οι ίδιες οι λαϊκές δυνάμεις θα έπαιρναν μόνο θετικά παραδείγματα θα στέλνονταν. Στην ουσία αυτοί προκαλούν το πρόβλημα!”.

Δείτε εδώ ποιοι υπέγραψαν το κείμενο-διαμαρτυρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα