ΑΘΗΝΑ
04:00
|
30.05.2024
Για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια το Τόκιο επιτρέπει την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στο έδαφός του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυστραλία και Ιαπωνία κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία ενίσχυσης της αμυντικής τους συνεργασίας με την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο κρατών θα μπορούν να εκπαιδεύονται στο έδαφος της άλλης.

Για την επικύρωση του νέου αμυντικού συμφώνου απομένει η έγκριση του κοινοβουλίου της Ιαπωνίας και τότε θα είναι η πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια που το Τόκιο θα έχει δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός του πέραν των αμερικανικών.

Το 1960, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία υπέγραψαν τη Συνθήκη Αμοιβαίας Συνεργασίας και Ασφάλειας. Η συνθήκη επέτρεπε στις ΗΠΑ να κρατήσει δυνάμεις – πολεμικό στόλο, μαχητικά αεροσκάφη και στρατό – στην Ιαπωνία. Μια συμφωνία που για την Ουάσινγκτον αποτελούσε και αποτελεί “θεμέλιο” της περιφερειακής ασφάλειας.

Η νέα αμυντική συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, στο Τόκιο. Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι δύο χώρες μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες, όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Υποστήριξε ότι στόχος τους είναι “να ενισχύσουμε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό”. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός σχολίασε ότι η σημασία του νέου αμυντικού συμφώνου δεν “πρέπει να υποτιμάται” από κανέναν.

Η επονομαζόμενη Συμφωνία Αμοιβαίας Πρόσβασης ενισχύει τις αμυντικές σχέσεις δύο στενών συμμάχων των ΗΠΑ σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμού των σχέσεων του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον, η οποία βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο εξουσίας μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν.

Χωρίς να κατονομάζουν την Κίνα οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν τις σοβαρές ανησυχίες τους για την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τόνισαν ότι είναι κατηγορηματικά “αντίθετοι με οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια μεταβολής του στάτους κβο που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή”. Μόρισον και Σούγκα εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ μετά τη μαζική παραίτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης από το τοπικό κοινοβούλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα