ΑΘΗΝΑ
23:11
|
05.05.2024
Ζούκερμπεργκ και Ντόρσεϊ δέχθηκαν επιθέσεις για την υπέρμετρη εξουσία των μέσων τους στις εκλογές των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter εξετάστηκαν κατ’ αντιπαράσταση από τους γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Οι Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Τζακ Ντόρσεϊ κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις αναρτήσεις των μέσων τους κατά την περίοδο της προεκλογικής και μετεκλογικής περιόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για το πώς και γιατί, για παράδειγμα, οι πλατφόρμες τους περιόρισαν τη διανομή και το μοίρασμα ενός αμφιλεγόμενου άρθρου για τον γιο του προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν αλλά και το πώς αντιμετώπισαν τις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ κι άλλων κυρίως υποστηρικτών του κατά τη διάρκεια του εκλογικού θρίλερ.

Οι CEO των Facebook και Twitter δέχθηκαν τα περισσότερα πυρά από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, το οποίο ήταν και αναμενόμενο. Κατηγορήθηκαν για “λογοκρισία” σε βάρος του προέδρου των ΗΠΑ και των συμμάχων του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά της για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα.

“Έχετε υπέρμετρη εξουσία, πολύ μεγαλύτερη από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης”, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας, Λίντσεϊ Γκράχαμ και έθεσε το εξής εύλογο ερώτημα: “Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι το εξής: εφόσον εσείς το Facebook και το Twitter δεν είστε μια εφημερίδα, πώς γίνεται να έχετε ρόλο συντάκτη σε ένα άρθρο μιας άλλη εφημερίδας, όπως η Νιου Γιορκ Ποστ;”. Ο Ρεπουμπλικανός έθεσε το εν λόγω ερώτημα καθώς η Νιου Γιορκ Ποστ ήταν αυτή που δημοσίευσε το άρθρο για τις “δουλειές” του υιού Μπάιντεν στην Ουκρανία και το οποίο έμμεσα λογοκρίθηκε από τα δύο πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.

Ένας άλλος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής είπε απευθυνόμενους στους Ζούκερμπεργκ και Ντόρσεϊ: “Ο ομοσπονδιακός νόμος σάς έδωσε την ικανότητα να ξεχωρίστε και να αναπτυχθείτε χωρίς τον φόβο των αγωγών. Χρησιμοποιήσατε αυτήν τη δύναμη και είστε πλέον ανεξέλεγκτοι”.

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι αναγνώρισαν ότι έγιναν λάθη από την πλευρά τους κατά τη διάρκεια των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και προσπάθησαν να δείξουν ότι είναι έτοιμοι για πολλές αλλαγές στην πολιτική των αναρτήσεων τους.

“Ελπίζω η στάση μας να είναι ενδεικτική της ικανότητάς μας να αποδεχόμαστε την κριτική, να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να διασφαλίζεται η διαφάνεια”, είπε ο Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εστίασε κυρίως στην κριτική που του ασκήθηκε από γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος για τα αργά αντανακλαστικά του Facebook στην απομάκρυνση αναρτήσεων με περιεχόμενο που εξωραΐζει τη βία ή τις υποκινήσεις για εξέγερση. Τόνισε ότι όλα πια έχουν αλλάξει στο Facebook.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα