ΑΘΗΝΑ
18:35
|
19.09.2024
Φέρεται να εξέταζε την πιθανότητα επίθεσης στην "κύρια πυρηνική εγκατάσταση" του Ιράν τις ερχόμενες εβδομάδες .
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να του παρουσιαστούν επιλογές για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Νατάνζ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους “New York Times” που επικαλούνται νυν και πρώην αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο βομβαρδισμός αποφεύχθηκε αφού οι αξιωματούχοι κατάφεραν να τον μεταπείσουν, προειδοποιώντας τον ότι η μια τέτοια επίθεση ενδέχεται να κλιμακωθεί “σε μια ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην περιοχή κατά τις τελευταίες εβδομάδες της Προεδρίας του”.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησής του χθες Δευτέρα.

Ο Τραμπ φέρεται να εξέταζε την πιθανότητα επίθεσης στην “κύρια πυρηνική εγκατάσταση” του Ιράν τις ερχόμενες εβδομάδες κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Οβάλ Γραφείο, με κορυφαίους συνεργάτες του στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας.

Οι σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο αντιπρόεδρος του Μάικ Πενς, ο υπηργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και ο στρατηγός  Μαρκ Μίλι, αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, τον έπεισαν να μην προχωρήσει στην επίθεση.

“Ζήτησε επιλογές. Του παρουσίασαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τους “New York Times”, η επίθεση, εάν γινόταν, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έπληττε το πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ, που θεωρείται η βασικότερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Τραμπ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του ασκεί εξαιρετικά επιθετική πολιτική έναντι του Ιράν. Αφού απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που είχε διαπραγματευθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, συνέχισε στραγγαλίζοντας την ιρανική οικονομία με σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις.

Η φερόμενη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε σημαντική αύξηση στο ιρανικό απόθεμα πυρηνικών υλικών, 12 φορές μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη στη σχετική πυρηνική συμφωνία, από την οποία ο Τραμπ αποχώρησε μονομερώς το 2018.

Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ο Αμερικανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία, παρόλο που η Τεχεράνη επέμενε επανειλημμένα ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα ήταν “ειρηνικό”.

Στις αρχές της χρονιάς, ο Τραμπ διέταξε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Κάσεμ Σουλεϊμανί, κορυφαίος Ιρανός στρατηγός.

Η ομάδα του Μπάιντεν που δεν διαθέτει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες ενημερώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξαιτίας της άρνησης του Τραμπ να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα