ΑΘΗΝΑ
19:03
|
26.06.2024
Ο τροπικός κυκλώνας επιπέδου πέντε χτύπησε τις ακτές της Κεντρικής Αμερικής με ταχύτητα 260 χλμ/ώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες η Νικαράγουα χτυπήθηκε από τους τροπικούς κυκλώνες του Ατλαντικού, καθώς το βράδυ της Δευτέρας (16/11) οι ακτές της σαρώθηκαν από τον τυφώνα Γιώτα, τον ισχυρότερο της φετινής περιόδου των κυκλώνων.

Το φαινόμενο ενισχύθηκε στη θάλασσα κι εξελίχθηκε σε καταιγίδα επιπέδου πέντε, η οποία χτύπησε τη Νικαράγουα με ταχύτητα 260 χλμ/ώρα. Στη στεριά η έντασή του ελαττώθηκε (επίπεδο τέσσερα), αλλά παραμένει “εξαιρετικά επικίνδυνο”.

Αυτές τις ώρες η κεντρική Αμερική σαρώνεται από καταστροφικούς ανέμους και επικίνδυνες καταιγίδες που σχηματίζονται από την ασταμάτητη βροχόπτωση. “Μια βόμβα πλησιάζει τις Ονδούρες” δήλωσε σήμερα το πρωί σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Ορλάνδο Ερνάντες.

Ο τυφώνας Γιώτα είναι ο ισχυρότερος Ατλαντικός κυκλώνας του 2020 και μόλις το δεύτερο τέτοιο φαινόμενο που εμφανίζεται τον Νοέμβριο και φτάνει σε επίπεδο πέντε. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν το 1932.

Το 2020, άλλωστε, είναι η χρονιά των τυφώνων. Η φετινή περίοδος των κυκλώνων του Ατλαντικού ήταν τόσο ενεργή, ώστε οι μετεωρολόγοι εξάντλησαν το λατινικό αλφάβητο κι επιστράτευσαν το ελληνικό για την ονοματοδοσία των φαινομένων.

Στις Ονδούρες, στη Γουατεμάλα και στη Νικαράγουα έχουν εκκενωθεί οικισμοί που βρίσκονται κοντά στις ακτές ή σε ποτάμια, στις περιοχές όπου αναμένεται να χτυπήσει ο τυφώνας Γιώτα, ο οποίος πριν φτάσει στην κεντρική Αμερική έκανε ένα καταστροφικό πέρασμα από την Κολομβιανή νήσο Προβιντέντσια, σαρώνοντας το δίκτυο της ηλεκτροδότησης. Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, έκανε λόγο για σοβαρές υλικές καταστροφές, αλλά το πρακτορείο AFT ανέφερε και “τουλάχιστον ένα” νεκρό στην Προβιντέντσια.

Το πέρασμα του Γιώτα αναμένονται ιδιαίτερα καταστροφικό στις περιοχές που ήδη είχαν πληγεί από τον Έτα πριν από δύο εβδομάδες. Στο δικό του πέρασμα, ο Έτα άφησε πίσω του διακόσιους νεκρούς. Οι μισοί περίπου βρήκαν φριχτό θάνατο στο χωριό Κεζά, στην επαρχία Άλτα Βεραπάζ της Γουατεμάλας, όταν τα σπίτια τους θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα