ΑΘΗΝΑ
01:48
|
08.09.2024
Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, 'Αίαντες', drones και ελικόπτερα επιτηρούν την απαγόρευση των συναθροίσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται ανεπτυγμένοι από το πρωί της σε κομβικούς δρόμους και κεντρικά σημεία της Αθήνας προκειμένου να τηρηθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Εκτός από τους αστυνομικούς, την τάξη και την ασφάλεια θα επιτηρούν και οι ‘Αίαντες’ (τα τεθωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού) ελικόπτερα και drones, αλλά και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που θα βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.

Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αθήνας, σε πρεσβείες και δημόσια κτίρια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα την ΕΛΑΣ, ειδικοί διαμεσολαβητές αστυνομίας κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες της απόφασης του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων είναι 5.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Για τους συμμετέχοντες σ’ αυτές, το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 300 ευρώ.

“Η ΕΛΑΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊοϋ”, σχολίασαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές.

Κλειστοί σταθμοί μετρό και δρόμοι

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι νεοτέρας και με εντολή της ΕΛ.ΑΣ θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό: Ομόνοια, Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής ενώ θα τροποποιηθούν όλες οι γραμμές των τρόλεϊ που περνούν από την Πατησίων.  

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.  

Η Πατησίων έκλεισε ήδη, ενώ σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται πανεπιστημιακά ιδρύματα, πλατείες και σημεία συγκέντρωσης (Ομόνοια, Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Προπύλαια, Χαυτεία, Κάνιγγος), με κλιμακωτή και προληπτική εγκατάσταση αστυνομικών πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια συγκέντρωσης ατόμων σε αυτές.  

Ήδη από χθες Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ισχύουν τροποποιήσεις σε δρομολόγια τρόλεϊ. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη ενώ οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας. Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛΑΣ  θα είναι κλειστή η πρόσβαση από  Ομόνοια έως Αλεξάνδρας ή Αγίου Μελετίου, από 08:00 έως 11:00 όταν καταθέτουν στεφάνια Πρόεδρος της δημοκρατίας, αντιπροσωπείες και επίσημοι.  

Ανάλογα μέτρα ισχύουν και από Χίλτον έως κόμβο Θων (Αλεξάνδρας και Κηφισίας), Πάρκο Ελευθερίας.  

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου άνοιξαν λίγο μετά τις 8 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές για περίπου τρεις ώρες. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να καταθέσει στεφάνη στις 09:00 και θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα τιμήσει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973, στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Στις 10:30 αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο ενώ ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μετά την κατάθεση στεφάνου αναμένεται να συμμετάσχει, παρά την απαγόρευση,  στην πορεία  προς την Αμερικανική Πρεσβεία που αποφάσισαν να διοργανώσουν συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς και αντιστασιακές οργανώσεις. Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του  ΜέΡΑ25. 

Ανάλογη εικόνα και στη Θεσσαλονίκη  

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι ενόψει της 47ης Επετείου του Πολυτεχνείου μέχρι την 06.00 ώρα της Τετάρτης (18-11-2020) δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις παρακάτω οδούς:  

  • -Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Αλεξ. Σβώλου.
  • -Αγγελάκη, στο τμήμα της από την οδό Αλεξ. Σβώλου μέχρι την οδό Εγνατία. -Γ’ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι της οδό Γ. Λαμπράκη.
  • – Εγνατία , στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης.
  • -Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την Δημ. Γούναρη μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.
  • -Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα